Nepečený perník z jáhel zpět

Ingredience:
jáhly2 hrnkymandlové mléko2 hrnkykarob nebo nepražené kakao2 lžíce
čerstvé lesní borůvky4 lžícemed2 vrchovaté lžíceNuNaturals stevie2 balíčky
perníkové koření2 lžíce
Na polití:
čokoláda kokos ořechy
jáhly 2 hrnky, mandlové mléko 2 hrnky, karob nebo nepražené kakao 2 lžíce, čerstvé lesní borůvky 4 lžíce, med 2 vrchovaté lžíce, NuNaturals stevie 2 balíčky, perníkové koření 2 lžíce, čokoláda , kokos , ořechy

Příprava

Zapínat troubu v těchto vedrech je skoro o zdraví, ale hladové krky jsou lehce hladové i v létě. A tak jsem se vrhla na recept od Kristýny Kalinové, která se pravidelně objevuje v pořadu Tescoma s chutí a pořádá kuchařské lekce. Často se objevuje jako autorka zdravých a přirozeně bezlepkových moučníků. Nakonec jsem se rozhodla vyzkoušet její nepečený perník. A jak už to trochu bývá, recept jsem si trochu upravila. Hi. Perník byl opět úspěšně otestován na lidech.

Jelikož jáhly mají na povrchu určité množství tuku, který na vzduchu oxiduje a může pak dávat jáhlám hořkou chuť, měly by se před kzždým použitím spařit. Já spařuji minimálně dvakrát – jáhly zaliji horkou vodou a nechám minutku dvě stát, scedím a opakuji. Spařené jáhly pak povařte s mlékem na plotně 35-40 minut, jáhly by se měly lehce rozvařit (po dobu vaření hlídejte, v závislosti na použitém nádobí možná budete muset přidat trochu vody). Uvařené jáhly přesuneme do misky a přidáme zbylé ingredience. Pokud jste alergičtí na kakao, doporučuji zdravý karobový prášek, ze kterého se pak dá připravit i poleva. Pokud nejste, pak vězte, že protizánětlivé kakao je dobrou volbou, zvláště pokud použijete nepražené (které si při využití ve studené kuchyni uchovává všechny svoje dobré vlastnosti). Jakmile vše vmícháte, přesuňte do plechu, napěchujte a pomocí stěrky rovnoměrně uhlaďte.
Nechte zatuhnout. Poté si připravte karobovou/kakaovou polevu, já jsem na závěr posypala ještě oblíbeným kokosem.

Dobrou chuť!

2015-02-04 Dezerty

Poznámka

Volitelné na konec: čokoláda na polití a kokos (100 g bio hořké čokolády na vaření slazenou třtinovým cukrem nebo 2 lžíce karobu či kakaa, 2 lžíce kokosového tuku, 3 lžíce vody, 5 lžic třtinového moučkového cukru), nasekané vlašské ořechy. Zdobte dle chutí a fantazie.

Autor:

Počet porcí
20
 porcí
Typ jídladezerty
Receptspeciální diety
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravyvaření
Příležitostnávštěva
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI