Těsto: | |||||
hladká mouka | 180 g | sůl | špetka | cukr | 1 lžička |
změklé máslo | 120 g | voda | 4 lžíce | ||
Náplň: | |||||
máslo | 80 g | střední hrušky (cca 400 g) | 5 ks | vanilková esence | 1 lžička |
cukr krupice | 100 g | žloutek na potření koláče | 2 ks |
Příprava tohoto dezertu zahrnuje i přípravu karamelu. Jeho výroba není složitá, na druhou stranu je potřeba dodržet určitý postup, aby se karamel podařil. Důležité je uhlídat, aby příliš neztmavl, a také jeho přípravu neuspěchat ani moc nenatahovat - nastavit teplotu tak akorát aby se cukr hezky sám rozpouštěl, neméně důležité je také použít vhodnou pánev - nejlépe poslouží v tomto případě těžká litinová.
A proč je koláč obrácený? Peče se totiž ovocem vespod, těstem se přiklopí vrchní díl koláče a po upečení se překlopí zase zpět. Já jsem měla naštěstí při obracení po ruce svého manuálně zručného muže, a tak se neudálo žádné neštěstí ve formě vylitého karamelu a podobně. Každopádně je po upečení dobré chvíli nechat koláč odstát, aby vnitřek koláče ztuhnul, půjde s ním poté lépe manipulovat.
Těsto:
Všechny ingredience smíchej v míse. Vzniklé těsto nech odležet v lednici. Ve fázi, kdy karamelizuješ hrušky na pánvi těsto vyndej, rozválej, vykroj kruh odpovídající velikosti pánve a ten propíchej vidličkou.
Rozehřej si troubu na 200 °C.
Náplň:
POZOR! Karamel je velmi horký, buď opatrný při manipulaci s ním!
Nech si povolit máslo. Hrušky nakrájej na menší kousky. Pánev rozpal na střední teplotu (pokud máš indukci 1-9 tak použij stupeň 5) a přidej cukr. Nech jej zkaramelizovat, nemusí míchat. Když se karamel rozpustí, dej mimo varnou desku a přidej na kousky nakrájené máslo. Do směsi přidej vanilkovou esenci. na pánev vyskládej pohrájené hrušky a dej na dalších deset minut na mírné teplotě karamelizovat (supeň 4). Poté dej opět mimo varnou desku, přiklop těstem, ze zbytku těsta vytvoř podél pánve okraj, potři rozšlehaným vejcem a dej péct na 35 minut.
Po vytažení z trouby nech koláč chvíli odpočinout, poté dej na pánev vhodně velký talíř (já použila skleněnou poklici) a překlop.
Koláč nech vychladnout a ztuhnout, aby se ti jednotlivé porce dobře krájely.
Můžeš podávat se zakysanou smetanou nebo šlehačkou - my si vychutnali jeho božkou chuť jen tak..
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI