Obrácený hruškový koláč zpět

Těsto:
hladká mouka180 gsůl špetkacukr1 lžička
změklé máslo120 gvoda4 lžíce
Náplň:
máslo80 gstřední hrušky (cca 400 g)5 ksvanilková esence1 lžička
cukr krupice100 gžloutek na potření koláče2 ks
hladká mouka 180 g, sůl špetka, cukr 1 lžička, změklé máslo 120 g, voda 4 lžíce, máslo 80 g, střední hrušky (cca 400 g) 5 ks, vanilková esence 1 lžička, cukr krupice 100 g, žloutek na potření koláče 2 ks

Příprava

Příprava tohoto dezertu zahrnuje i přípravu karamelu. Jeho výroba není složitá, na druhou stranu je potřeba dodržet určitý postup, aby se karamel podařil. Důležité je uhlídat, aby příliš neztmavl, a také jeho přípravu neuspěchat ani moc nenatahovat - nastavit teplotu tak akorát aby se cukr hezky sám rozpouštěl, neméně důležité je také použít vhodnou pánev - nejlépe poslouží v tomto případě těžká litinová.

A proč je koláč obrácený? Peče se totiž ovocem vespod, těstem se přiklopí vrchní díl koláče a po upečení se překlopí zase zpět. Já jsem měla naštěstí při obracení po ruce svého manuálně zručného muže, a tak se neudálo žádné neštěstí ve formě vylitého karamelu a podobně. Každopádně je po upečení dobré chvíli nechat koláč odstát, aby vnitřek koláče ztuhnul, půjde s ním poté lépe manipulovat.

Těsto:

Všechny ingredience smíchej v míse. Vzniklé těsto nech odležet v lednici. Ve fázi, kdy karamelizuješ hrušky na pánvi těsto vyndej, rozválej, vykroj kruh odpovídající velikosti pánve a ten propíchej vidličkou. 

Rozehřej si troubu na 200 °C.

Náplň:

POZOR! Karamel je velmi horký, buď opatrný při manipulaci s ním!

Nech si povolit máslo. Hrušky nakrájej na menší kousky. Pánev rozpal na střední teplotu (pokud máš indukci 1-9 tak použij stupeň 5) a přidej cukr. Nech jej zkaramelizovat, nemusí míchat. Když se karamel rozpustí, dej mimo varnou desku a přidej na kousky nakrájené máslo. Do směsi přidej vanilkovou esenci. na pánev vyskládej pohrájené hrušky a dej na dalších deset minut na mírné teplotě karamelizovat (supeň 4). Poté dej opět mimo varnou desku, přiklop těstem, ze zbytku těsta vytvoř podél pánve okraj, potři rozšlehaným vejcem a dej péct na 35 minut.

Po vytažení z trouby nech koláč chvíli odpočinout, poté dej na pánev vhodně velký talíř (já použila skleněnou poklici) a překlop.

Koláč nech vychladnout a ztuhnout, aby se ti jednotlivé porce dobře krájely.

Můžeš podávat se zakysanou smetanou nebo šlehačkou - my si vychutnali jeho božkou chuť jen tak.. 

2014-08-25 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI