Ořechová roláda se šlehačkou (bez mouky) zpět

Roládový plát:
bílky140 gmandlová mouka (mleté loupané mandle)50 gmleté vlašské ořechy40 g
cukr krupice80 g
Šlehačková náplň s čokoládou:
smetana ke šlehání 33%250 mlmascarpone80 gcukr krupice1 lžíce
hořká čokoláda 50-50%, nastrouhaná30 - 40 gčokoláda + ořechy na ozdobu
bílky 140 g, mandlová mouka (mleté loupané mandle) 50 g, mleté vlašské ořechy 40 g, cukr krupice 80 g, smetana ke šlehání 33% 250 ml, mascarpone 80 g, cukr krupice 1 lžíce, hořká čokoláda 50-50%, nastrouhaná 30 - 40 g, čokoláda + ořechy na ozdobu

Příprava

V lednici mi zbylo několik bílků a tak jsem přemýšlela, co s nimi. Jako první mě napadla bezé roláda. Ale protože recept na blogu už mám, zkusila jsem ji tentokrát v bezlepkové variantě. Mouku jsem nahradila mandlovou moukou, šlehačku vylepšila strouhanou čokoládou a luxusní dezert byl za "pár minut" na stole.

A když říkám pár minut, tak to myslím doslova. Příprava rolády zabere opravdu jen chvilku. Peče se velmi krátce, vychladne za pár minut a na rozležení jí stačí slabé dvě hodiny. Těsto je velmi tenké, jemně ořechové, se spoustou šlehačky. Věřte mi, že u jednoho kousku nezůstanete. 

Troubu předehřejeme na 200 stupňů, plech vyložte pečícím papírem. 
Bílky vyšlehejte za postupného přidávání cukru do pevného sněhu. Zpočátku šlehejte při nižších otáčkách, jakmile se vytvoří pěna, začněte přisypávat cukr a otáčky zvyšte.
Stěrkou vmíchejte mleté mandle i ořechy a dobře promíchejte. Těsto rozetřete rovnoměrně na plech. Nechte vyšší vrstvu, protože při pečení se těsto sníží (speče).
Dejte péct do vyhřáté trouby na 8 - 10 minut, až je hezky dozlatova.
Ihned po vytažení z trouby překlopte na čistý arch papíru posypaný moučkovým cukrem a nechte vychladnout.

Smetanu, mascarpone a lžíci cukru dejte do misky a společně vyšlehejte do tuha. Čokoládu nastrouhejte a opatrně vmíchejte do ušlehané šlehačky.
Z vychladlého plátu sloupněte pečící papír a šlehačku rovnoměrně rozetřete. Pomocí pečícího papíru srolujte a dejte i s papírem chladit do lednice alespoň na dvě hodiny.
Poté roládu z papíru vybalte a ozdobte rozpuštěnou čokoládou a sekanými ořechy. Můžete servírovat.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2017-05-23 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI