Ovocné raw kuličky zpět

Ingredience:
meruňky6 ksšvestky6 ksdatle6 ks
kokosový olej nebo máslo1 lžícedýňová semínka3 lžícemleté mandle4 lžíce
citronová šťáva1 lžíce
Na obalení:
mleté mandle, mletý kokos, mleté oříšky, mletá semínka, sezam, skořice, holandské kakao dle chuti
meruňky 6 ks, švestky 6 ks, datle 6 ks, kokosový olej nebo máslo 1 lžíce, dýňová semínka 3 lžíce, mleté mandle 4 lžíce, citronová šťáva 1 lžíce, mleté mandle, mletý kokos, mleté oříšky, mletá semínka, sezam, skořice, holandské kakao dle chuti

Příprava

Raw "vaření" mi ještě od nedávna bylo zcela cizí, ale změna je život a tak jsem v místním vegetbaru koupila pár kuliček této pochoutky na zkoušku. Dělaly se nám boule za ušima a tak jsem se rozhodla vyzkoušet je doma. Vždy mi s jejich přípravou více než ochotně pomáhá dcera Ema (21 měsíců), asi proto, že ji tohle těsto nechám beztrestně ujídat. Ona totiž tyto kuličky skutečně miluje! A zdravé mlsání, to by se mělo podporovat.

Kuličky můžete obalovat v tom, co máte rádi, co máte doma nebo je můžete nechat i neobalené. Začněte tím, že si zhruba hodinku dopředu namočíte veškeré sušené ovoce do vody. Stačí i půlhodinka, ale bez namočení se do přípravy nepouštějte. Ovoce je příliš suché a tvrdé, velmi špatně by se mixovalo a hmota by nechtěla držet pohromadě. Budete-li potřebovat proces urychlit, můžete ovoce namočit do teplé vody. Doporučuji použít ovoce "natural", tedy bez siřidla, pokud neseženete, tak jej určitě dobře propláchněte vřelou vodou. Jakmile máte ovoce odmočené, slijte vodu a nechte ovoce dobře okapat, případně vysušte na papírové utěrce. Zvlášť datle do sebe natáhnou hodně vody, která by mohla způsobit, že výsledné těsto bude měkčí. Větší a tužší kousky ovoce (např. meruňky) nakrájejte na menší kousky a poté všechno ovoce vložte do vyšší nádoby s plochým dnem. Přidejte semínka, lžíci kokosového oleje (nebo másla) a zakápněte citrónovou šťávou. Tyčovým mixérem důkladně rozsekejte a zpracujte na hustou a lepivou hmotu. Důležité je, aby ve směsi nezůstaly větší kousky ovoce a celá nebo málo rozmixovaná semínka. V tuto chvíli si zkuste prsty vytvořit kuličku zhruba o průměru pětikoruny. V případě, že je těsto příliš měkké, můžete jej dát zchladit na pár minut do lednice (mrazáku) nebo přidejte lžíci mletých mandlí (nebo semínek) na zahuštění. Pokud je směs optimální, prsty vytvarujte kuličky. Které obalíte v některé z výše uvedených sypkých surovin.

VARIACE na tento recept: Nebojte se experimentovat a vyměňte některé suroviny z tohoto receptu za jiné. Místo meruněk můžete použít třeba sušené fíky. Stačí si uvědomit, jakou chuť má dané ovoce - např. datle jsou chuťově nevýrazné, ale osladí. Stejným způsobem můžete použít v podstatě libovolné sušené ovoce, výborné jsou např. již zmíněné fíky, ale i rozinky nebo brusinky (pozor na přislazované, to ne). Co se týká použitých semínek a oříšků do těsta - opět můžete experimentovat s různými chutěmi - nebojte se vlašských ořechů, para ořechů, kešu, pistácie, kokos... ze semínek mohou být i lněná semínka, slunečnicová atd. Samotné těsto můžete i okořenit - například drcenou skořicí, hřebíčkem, zázvorem, pravou vanilkou nebo holandským kakaem. A víte, co je úžasné? Pokud si nejste jistí, jak budou jednotlivé suroviny chutnat dohromady, snadno to můžete vyzkoušet. Dejte si na lžíci malé kousky surovin, které plánujete použít - ovoce, semínka, oříšky, koření a vše naráz požvýkejte, Vaše chuťové pohárky Vám prozradí, zda Vám tato kombinace bude chutnat.

Kuličky mohou být netradiční zdravou svačinkou nebo variantou vánočního cukroví.

2015-08-26 Dezerty

Autor:

Počet porcí
20
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravystudená kuchyně
Příležitostdětská oslava
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI