Panna cotta s pravou vanilkou a malinovo-jahodovým přelivem zpět

Ingredience:
smetana ke šlehání (já použila 400 ml 40% smetany a doplnila 100 ml vody)0,5 lmoučkový cukr40 gvanilkový lusk1 ks
jemně mletá želatina2 lžičky
Přeliv:
jahodycca 8 ksmaliny10 kscukr2 - 3 lžíce
voda50 ml
smetana ke šlehání (já použila 400 ml 40% smetany a doplnila 100 ml vody) 0,5 l, moučkový cukr 40 g, vanilkový lusk 1 ks, jemně mletá želatina 2 lžičky, jahody cca 8 ks, maliny 10 ks, cukr 2 - 3 lžíce, voda 50 ml

Příprava

Musím se přiznat, že než jsem se odhodlala připravit tento italský dezert, uběhla poměrně dlouhá doba. Nejsem totiž přivržencem vanilkové ani smetanové chuti - nemám ráda ani vanilkovou ani samotnou smetanovou zmrzlinu. Nakonec mě zlákal vzhled tohoto dezertu - vypadá totiž božsky!

A světe div se, on božsky také chutná! :-) Jeho jemná a lehounká smetanová chuť doplněná ovocem mě dostala! Takže občas člověk musí zahodit předsudky a musí ochutnat i to, o čem si myslí, že to není šálek jeho čaje. A víte, co je další jeho plusem? Je velmi rychle připravený, jen musíte bohužel vydržet tu dobu, co se chladí.

Aby byl výsledek co nejlepší, přečetla jsem několik receptů a spoustu rad a tipů. Základem je dobrá smetana a pravá vanilka. Podle Romana Pauluse,  šéfkuchaře restaurace pražského hotelu Alcron a držitele michelinské hvězdy, jsou právě černá semínka nejspolehlivějším ukazatelem toho, zda byla v dezertu použita pravá vanilka, nebo jen esence či cukr s vanilinem.

Takže se do toho pustíme :-) Rozpis bude na 4 porce.

Do misky si připravíme 2 lžičky jemně mleté želatiny a zalijeme dvěma lžícemi vody a necháme nabobtnat. Formičky si jemně vymažeme olejem. Smetanu si dáme společně s cukrem a dužninou z vanilkového lusku do kastrolu a za občasného míchání přivedeme k varu. Dužninu z vanilkového lusku získáme tak, že si lusk podélně rozřízneme a špičkou nože seškrábneme. Jakmile jsme smetanu přivedli k varu, přidáme želatinu a povaříme zhruba minutu až dvě, až se želatina ve směsi rozpustí. Poté nalijeme směs do formiček a necháme  v ledničce 4 - 6 hodin ztuhnout. V případě, že budeme připravovat dvojnásobné množství panna cotty, bude ale stačit pouze jeden a půl násobek želatiny, pokud bychom použili dvojnásobek, panna cotta by pak byla příliš tuhá.

Přeliv si připravíme tak, že si ovoce rozmačkáme s cukrem vidličkou. Přilijeme 0,5 dcl vody a necháme přejít varem. Pokud chceme mít přeliv hladší, můžeme ještě krátce promixovat ponorným mixérem. Jednu porci jsem polévala ještě teplým přelivem, ale můžeme polévat i vychlazeným. Obě varianty jsem ochutnala a nemají chybu.

2014-05-28 Dezerty

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravystudená kuchyně
Příležitostnávštěva
Čas přípravy15 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI