Pařížská roláda zpět

Kakaový plát:
vejce, odděleně (velikost M)4 kscukr krupice90 gmleté lískové oříšky nebo mandle20 g
hladká mouka60 gkakao20 g
Pařížská šlehačka (nutno připravit den předem):
smetana ke šlehání 33%320 mlhořká čokoláda 55 - 60%100 gmascarpone k našlehání2 lžíce
vejce, odděleně (velikost M) 4 ks, cukr krupice 90 g, mleté lískové oříšky nebo mandle 20 g, hladká mouka 60 g, kakao 20 g, smetana ke šlehání 33% 320 ml, hořká čokoláda 55 - 60% 100 g, mascarpone k našlehání 2 lžíce

Příprava

Další povedená obměna mého oblíbeného pařížského dortu. Možná není roláda na první pohled tak atraktivní jako dort, ale chuťově určitě nezůstává pozadu. V porovnání s dortem je rychlejší a jednodušší na přípravu, servírovat můžete už pár hodin po "zatočení". A pokud je na vás roláda příliš "čokoládová", můžete přizdobit ušlehanou šlehačkou.

Nemusíte se bát, že vám roláda popraská. Tato se stáčí za studena, po upečení ji jen překlopíte na pocukrovanou utěrku a necháte vychladnout. Potřete krémem a teprve pak zatočíte. Den předem je potřeba připravit pařížskou šlehačku, aby se stihla pěkně vychladit a následně šla dobře vyšlehat.

Kakaový plát

Troubu předehřejeme na 195 stupňů, velký plech cca 40 x 30 cm vyložte pečícím papírem. Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru do husté pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě mouky zlehka spojte a opatrně vmíchejte nejdříve mleté ořechy (mandle) a pak prosátou mouku s kakaem.

Hmotu rozetřete na plech vyložený pečícím papírem a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 8 - 10 minut. Po upečení plát sejměte z plechu, poprašte moučkovým cukrem a otočte na čistou utěrku. Nechte vychladnout, pak papír opatrně sloupněte.

Pařížská šlehačka

Čokoládu dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte pár minut odstát, pak vymíchejte do hladka. Poté ještě promixujte tyčovým mixérem a dejte do lednice alespoň na 8 hodin vychladit.

K vychlazenému základu pak přidejte mascarpone a vyšlehejte do pevného krému. Pozor, zvláště ke konci šlehat opatrně, na menší otáčky, by se krém nepřešlehal a nesrazil.

Krém rozetřeme rovnoměrně na vychladlý kakaový plát (na stranu, ze které jste sloupli papír) a pomocí pečícího papíru stočte do rolády. Zabalenou dejte do lednice odležet. Před servírováním lehce pocukrujte moučkovým cukrem nebo poprašte kakaem a rozkrájejte n jednotlivé porce. Můžete podávat s ušlehanou šlehačkou. 

Přestože jsem se snažila krém rozetřít rovnoměrně, někde je ho trochu více, jak je patrno z fotografií. Určitě to ale ničemu nevadí, já bych třeba po takovém kousku hned sáhla.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


2017-11-23 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI