Perník zpět

Ingredience:
polohrubá mouka600 gcukr krystal400 gkakao2 lžíce
kypřící prášek do perníku1 sáčekmléko400 mlolej200 ml
vejce2 ks
Do těsta:
vlašské ořechy dle chutimandle dle chutirozinky dle chuti
kandované ovoce dle chutijablko nakrájené na kostičky dle chuti
Navrch:
čokoládová poleva dle chutimarmeláda dle chutistrouhaný kokos dle chuti
karamel dle chuti
polohrubá mouka 600 g, cukr krystal 400 g, kakao 2 lžíce, kypřící prášek do perníku 1 sáček, mléko 400 ml, olej 200 ml, vejce 2 ks, vlašské ořechy dle chuti, mandle dle chuti, rozinky dle chuti, kandované ovoce dle chuti, jablko nakrájené na kostičky dle chuti, čokoládová poleva dle chuti, marmeláda dle chuti, strouhaný kokos dle chuti, karamel dle chuti

Příprava

Myslela jsem si, že recept na dobrý domácí perník má doma každý, je to pro mne taková česká klasika, takže jsem byla trochu překvapená, když mě o něj poprosila kamarádka. Doma sice perník pečou, ale z kupované směsi. Není špatný, ale domácí je prostě domácí. Já mám recept od maminky a patří mezi ty, ke kterým se neustále vracím. Nejradši mám variantu s hrozinkami a ořechy, tu jsem vždycky chtěla jako malá, u babičky jsme zas vždycky mívali čokoládu se strouhaným kokosem navrch. Protože jsem ale poslední ořechy spotřebovala na ořechovo-kávový dort (brzy bude i na blogu) a naopak mi z toho pečení zbyla karamelová omáčka, přihodila jsem do těsta jen hrozinky, zato navrch perníku jsem dala čokoládu, karamel a mandle. Zdá se, že to bude moje nová oblíbená kombinace.

Troubu předehřejeme na 180°C. Všechny suroviny smícháme, nalijeme na plech vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou (nebo vyložený pečícím papírem) a pečeme 30-40 minut. 

Zatímco perník chladnul, rozpustila jsem si v mikrovlnce 70 g čokolády a 35 g másla, oboje jsem pak smíchala do hladké polevy (množství stačí na menší plech, v tenké vrstvě, jinak ingredience navyšte zhruba o polovinu). Čokoládou jsem potřela ještě vlažný perník, posypala plátky mandlí a polila karamelem.

2016-11-01 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI