Plněné rohlíčky zpět

Těsto na rohlíčky (32 ks):
hladká mouka400 gsůl špetkazměklé máslo250 g
zakysaná smetana180 - 200 g
Maková náplň:
mletý mák100 gmléko200 mlcukr krupice2 lžíce
piškotové drobečky30 - 40 grum dle chuticitronová kůra nebo pár kapek citronového oleje dle chuti
Tvarohová náplň:
měkký tvaroh v kostce250 gčerstvý krémový sýr (Lučina, Philadelphia, Palouček...)2 lžícecukr krupice4 lžíce
velký žloutek1 kscitronová kůra nebo citronový olej dle chutirozinky máčené v rumu dle chuti
hladká mouka 400 g, sůl špetka, změklé máslo 250 g, zakysaná smetana 180 - 200 g, mletý mák 100 g, mléko 200 ml, cukr krupice 2 lžíce, piškotové drobečky 30 - 40 g, rum dle chuti, citronová kůra nebo pár kapek citronového oleje dle chuti, měkký tvaroh v kostce 250 g, čerstvý krémový sýr (Lučina, Philadelphia, Palouček...) 2 lžíce, cukr krupice 4 lžíce, velký žloutek 1 ks, citronová kůra nebo citronový olej dle chuti, rozinky máčené v rumu dle chuti

Příprava

Když jsem před dvěma lety zveřejnila recept na kremrole, jedna ze čtenářek mi napsala, že ze stejného těsta peče šátečky. Samozřejmě mi to nedalo a vyzkoušela jsem, i když trochu se zpožděním.  A protože šátečky na blogu už mám, sice z jiného těsta, tak jsem zkusila rohlíčky. A výsledek? Rychlé, jednoduché a mooooc dobré. 

Hned po upečení jsou rohlíčky krásně křehké, další dny pak jemné a vláčné. Naplnit si je můžete čímkoliv, já zvolila u nás oblíbenou klasiku tvaroh a mák. Na internetu koluje hodně podobných variant těsta, některé používají místo zakysané smetany šlehačku, jiné zase přidávají vejce. Každopádně s těstem se moc dobře pracuje, je pružné a nelepí. Neobsahuje cukr, takže by se dalo určitě použít i na slano. Možná zkusím příště.

Rohlíčky se připravuji stejným způsobem jako asi všem dobře známé Svatomartinské rohlíčky. Těsto rozválíte do kulaté placky a rozdělíte na osminy. Pokladete náplní a zatočíte do rohlíčku. Nicméně udělat si z těsta můžete klidně i výše zmíněné šátečky. 

Prosátou mouku smíchejte se solí, přidejte na kousky nakrájené lehce změklé máslo a smetanu. Vypracujte hladké a nelepivé těsto, nejlépe to jde v kuchyňském robotu. Zabalte do folie a dejte alespoň na hodinu odpočinout do lednice. 

Mezitím si připravte náplně.
 
Maková náplň:
Mléko dejte do kastrolu a přiveďte k varu. Přisypte mák a za stálého míchání pár minut povařte. Vmíchejte cukr a odstavte z kamen. Přidejte rum a citronovou kůru a nechte vychladnout. Nakonec vmíchejte piškotové drobečky, případně dle chuti přislaďte nebo přidejte rum.
 
 
Tvarohová náplň:
Všechny suroviny smíchejte v míse, rozinky přidejte až na konec. 

Troubu předehřejte na 180 stupňů, 2-3 plechy vyložte pečícím papírem. 

Těsto rozdělte na čtyři stejné díly, každý rozválejte na kulatou placku a rozdělte na 8 dílů. Na každý díl dejte lžičku náplně a stočte do rohlíčku. Rohy upravte tak, aby náplň nevytékala. 

Rohlíčky vyskládejte na plech a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15-20 minut, až jsou hezky do zlatova. Po vytažení z trouby nechte chvilku vychladnout, pak hodně posypte moučkovým cukrem. Uchovávejte v uzavřené dóze. 

2016-04-21 Dezerty

Autor:

Počet porcí
32
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI