Pohankové perníčky zpět

Ingredience:
předmáčené švestky (váženo v mokrém stavu)65 gperníkové koření1/2 lžičkyjedlá soda1/2 lžičky
Bio České Ghíčko70 gpanela50 gpohanková mouka150 g
kakaový prášek1 lžíce
předmáčené švestky (váženo v mokrém stavu) 65 g, perníkové koření 1/2 lžičky, jedlá soda 1/2 lžičky, Bio České Ghíčko 70 g, panela 50 g, pohanková mouka 150 g, kakaový prášek 1 lžíce

Příprava

Bezlepkové těsto je pro mě vždy výzva a cukroví dvojnásob. Vždy se mi těsto z jednodruhové mouky drolilo a rozpadalo, ale tentokrát ne, vše se změnilo po přidání sušených švestek, které skvěle pojí. Díky Ghí není těsto vysušené a krásně drží pohromadě. Perníčky jsou výborné, každý den měknou a po přidání jablíčka ještě více a jsou prostě moc dobré. Malý na ně chodí a to podotýkám, že baští i klasické, takže když mu chutnají je to velký úspěch. S těstem se krásně pracuje i vykrajuje, mám z něj velkou radost.

Příprava je snadná. Předmáčené švestky dáme do vysoké nádoby, přidáme panelu, kakaový prášek, Ghí, perníkové koření a vše rozmixujeme pomocí tyčového mixéru dohladka. Následně směs přendáme do mísy a přidáme jedlou sodu a pohankovou mouku, vše důkladně propracujeme. Těsto se nesmí příliš lepit, případně přidáme trochu mouky, já už nepřidávala. Těsto dáme do sáčku a necháme v chladu odpočinout. Pohanková mouka nasaje, tudíž raději do těst příliš mouky nepřidávejte. 

Vychlazené a odpočinuté těsto vyjmeme tak 20 minut předem, propracujeme jej a dáme se do práce. Lehce si pomoučníme podložku, vyválíme těsto vysoké minimálně 0,5 cm, lépe vyšší. Vykrojíme požadované tvary, přemístíme na plech vystlaný pečícím papírem. Pečeme na 180°C přibližně 10 minut, každá trouba peče jinak, prostě hlídáme. 

Upečené perníčky necháme vychladnout a následně můžeme ozdobit polevou. Já nejčastěji zdobím jen cukrem, vodou a citronem, nebo naředěným cocosmus, či bílkovou polevou. 

Perníčky uložíme do dózy, přidáme jablíčko a necháme pár dní odležet, ale u nás tohle fakt nefunguje.

2018-11-20 Dezerty

Poznámka

Záměrně jsme kvůli alergikům nepřidala med. Přidáním medu se zlepší práce s těstem a i finální měkkost, jen se bude muset upravit poměr surovin.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostvánoce
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI