Pohankovo-makové bábovičky s lískovými oříšky, banánem, karobem a mandlovým mlékem

zpět
Pohankovo-makové bábovičky s lískovými oříšky, banánem, karobem a  mandlovým mlékem
Ingredience:
banán2 kspohanková mouka100 gnamleté lískové oříšky20 g
mletý mák2 žličkymandlové mléko Provamel150 mlkarob3 - 4 lžičky
bezfosfátový kypřící prášek bio Amylon1/2 lžičky
banán 2 ks, pohanková mouka 100 g, namleté lískové oříšky 20 g, mletý mák 2 žličky, mandlové mléko Provamel 150 ml, karob 3 - 4 lžičky, bezfosfátový kypřící prášek bio Amylon 1/2 lžičky

Příprava

Stále mnoho lidí se domnívá, že hlavním zdrojem vápníku je mléko a mléčné výrobky. Není tomu tak. Rekordmanem v obsahu vápníku je mák. Mák obsahuje 20% velmi kvalitních bílkovin, 40-60% hodnotného oleje, velké množství vlákniny a je také významným zdrojem zinku, hořčíku a železa. V máku je 12x více vápníku, než v mléce kravském. Mák je vysoce zásaditý, takže pomáhá při překyselení organismu. Já jsem zvolila kombinaci máku a lískových oříšků, které nás dobijí energií a navíc obsahují řadu cenných vitamínů a minerálů.

V mixéru jsem si rozmixovala lískové oříšky společně s mletým mákem. Vyšlehala jsem banán, přidala k němu směs máku a lískových oříšků, přisypala prosetou mouku, kypřící prášek a za stálého šleháni jsem postupně přilévala mandlové mléko - 100ml. Jelikož jsem chtěla spodek báboviček tmavý odendala jsem si část krému, který jsem obarvila karobem. Do tmavé směsi jsem přidala 50ml mandlového mléka. 
Do silikonových báboviček jsem nalila světlý krém a pak tmavý krém. Dala jsem péct do rozehřáté trouby na 180°C přibližně 20 minut, vyzkoušíme špejlí.

Na kypřícím prášku Amylon je uvedeno, že může obsahovat stopy lepku, mléka a vajec, nám nevadí, ale pokud chcete mít jistotu, nahraďte jej bezlepkovým kypřícím práškem či vinným kamenem. Pozor při použití je zapotřebí dodržet jisté zásady. Kypřící prášek z jedlé sody a vinného kamene má tendenci začít kypřit (rozkládat se) již při pokojové teplotě. Výrobce doporučuje proto těsto vkládat do trouby a péci co nejdříve po zapracování kypřícího prášku. To se týká hlavně řidších třených těst.

2016-02-18 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI