Pomerančový dort zpět

Glazované pomeranče:
pomeranč2 kscukr350 gvoda400 ml
Korpus:
hladká mouka150 gkypřící prášek2 lžičkymleté mandle150 g
vejce3 kscukr krupice150 gvanilkový extrakt1 lžička
Krém:
mléko400 mlcukr100 gvanilkový puding1 sáček
šťáva a strouhaná kůra z pomeranče1 ksmáslo200 gmletá skořice1 lžička
pomeranč 2 ks, cukr 350 g, voda 400 ml, hladká mouka 150 g, kypřící prášek 2 lžičky, mleté mandle 150 g, vejce 3 ks, cukr krupice 150 g, vanilkový extrakt 1 lžička, mléko 400 ml, cukr 100 g, vanilkový puding 1 sáček, šťáva a strouhaná kůra z pomeranče 1 ks, máslo 200 g, mletá skořice 1 lžička

Příprava

Pomerančový dort, který chutná doopravdy po pomerančích. Inspiraci jsem našla v Apetitu. Jestli ho jednou upečete, věřte, že ne naposledy!

POSTUP NA GLAZOVANÉ POMERANČE:
Pomeranče nakrájejte na tenké plátky a dejte je vařit do vody smíchané s cukrem. Přiklopené vařte 20 min. Poté vyjměte nejkrásnější pomeranče (asi 10 koleček). 75 ml cukrové vody rozmixujte se zbylými pomeranči a nechte chladnout.

PŘÍPRAVA KORPUSU:
Předehřejte troubu na 165 stupňů a vyložte si kulatou formu pečícím papírem. Na dno formy poklaďte glazované pomeranče. Promíchejte mouku, prášek do pečiva a mandle, přimíchejte rozšlehaná vejce, vanilkový extrakt, cukr a rozmixované pomeranče. Těsto navrstvěte do formy a pečte cca 50 min (vyzkoušejte špejlí. Po upečení nechte chladnout. Až korpus vychladne, vyklopte ho “vzhůru nohama” tak, aby pomeranče byly na vrchu.

PŘÍPRAVA KRÉMU:
Z mléka, cukru a pudingu uvařte hustý krém. Po vychladnutí vmixujte změklé máslo, skořici, pomerančovou kůru a šťávu. Nechte vychladit.

SESTAVENÍ DORTU:
Pokud se vám povede, rozdělte dort podélně na 3 díly (mně se povedlo na 2). Každou vrstvu pokapejte zbylou cukrovou vodou, ve které se vařily pomeranče a potřete silnou vrstvou krému. Po sestavení dortu ještě pokapejte cukrovou vodou horní, pomerančovou část – bude se lesknout.

2013-11-05 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI