Pomerančový piškotový chlebíček zpět

Ingredience:
hladká mouka250 gjedlá soda nebo prášek do pečiva1 a 1/2 lžičkyzměklé máslo150 g
chemicky neošetřený pomeranč - kůra1 ksvelká vejce3 ksmléko150 ml
pomeranč - šťáva z něj (90-100 ml)2 kscukr krupice nebo stévie140 gtuk na vymazání formy
mouka na vysypání formy
Na ozdobu:
pomerančová marmeláda2 lžícechemicky neošetřený pomeranč1 kscukr nebo stévie100 g
voda100 ml
hladká mouka 250 g, jedlá soda nebo prášek do pečiva 1 a 1/2 lžičky, změklé máslo 150 g, chemicky neošetřený pomeranč - kůra 1 ks, velká vejce 3 ks, mléko 150 ml, pomeranč - šťáva z něj (90-100 ml) 2 ks, cukr krupice nebo stévie 140 g, tuk na vymazání formy, mouka na vysypání formy, pomerančová marmeláda 2 lžíce, chemicky neošetřený pomeranč 1 ks, cukr nebo stévie 100 g, voda 100 ml

Příprava

Nedávno jsem zahlédla v Blesku pro ženy tento skvělý moučník a nedalo mi to moučník nevyzkoušet. Něco málo jsem pozměnila, nešlehala jsem bílky a žloutky zvlášť, ale výsledek je opravdu vynikající. Moučník je s pomerančovou šťávou krásně "mokrý", vláčný a chutný - řekla bych i osvěžující a je se stévií - není tedy přeslazen.

Mouku se sodou (práškem do pečiva) prosejeme do mísy a vmícháme do ní pomerančovou kůru. Žloutky ušleháme se změklým máslem a cukrem (stévií) do pěny. Postupně přidáváme směs mouky se sodou, s kůrou z pomeranče a pomalu přiléváme mléko a pomerančovou šťávu. Kdo chce, šlehá jen žloutky s ostatními přísadami a nakonec přidá ušlehaný sníh, já to dělám vše najednou a ne podle receptu z časopisu.

Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy na biskupský chlebíček. Pečeme cca 50 minut na 170 stupňů v rozehřáté troubě a zkoušíme špejlí, zda je těsto dobře propečené. Piškot necháme cca 10 minut chladnout na mřížce a pak vyklopíme.

Mezitím si nakrájíme pomeranč na plátky.

V kastrůlku rozehřejeme marmeládu (já měla rozehřáté a rozvařené kandované ovoce s vodou a pomerančovou šťávou) se lžičkou vody a horkou hmotou potřeme povrch piškotu. V pánvi svaříme vodu s cukrem, přidáme plátky pomeranče a vaříme cca 25 minut, až plátky pomeranče zprůhlední. Vychladlé plátky pomeranče naaranžujeme na moučník a dáme uležet do chladu. 

2017-02-13 Dezerty

Poznámka

Neměla jsem doma žádnou marmeládu, ale měla jsem jen 125 g kandovaného pomeranče a citronu. Tak jsem ke kandovanému ovoci přilila trochu vod a šťávu z pomeranče a vše rozvařila doměkka.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI