Posvícenské pouťové rychlo-kynuté koláčky zpět

Ingredience na těsto:
hladká mouka450 gpolohrubá mouka450 gcukr krupice150 g
mléko150 mlHera225 gmáslo225 g
droždí1 ksvejce5 kscitronová kůra1 lžíce
sůl1 špetka
Maková náplň:
mletý mák200 gmléko100 gcukr moučka150 g
povidla1 lžíceRum1 panák
Tvarohová náplň:
tvaroh měkký250 gvanilkový cukr1 sáčekcukr krupice1 lžíce
pudingový prášek1 ksžloutek1 ks
Jablečná náplň:
nastrouhaná jablka750 gskořicový cukr1 sáčekcukr krupice1 lžíce
pudingový sáček1 ks
Povidlová náplň:
povidla440 grum dle chuti a konzistence
Drobenka:
hrubá mouka200 gcukr krupice200 gmáslo100 g
hladká mouka 450 g, polohrubá mouka 450 g, cukr krupice 150 g, mléko 150 ml, Hera 225 g, máslo 225 g, droždí 1 ks, vejce 5 ks, citronová kůra 1 lžíce, sůl 1 špetka, mletý mák 200 g, mléko 100 g, cukr moučka 150 g, povidla 1 lžíce, Rum 1 panák, tvaroh měkký 250 g, vanilkový cukr 1 sáček, cukr krupice 1 lžíce, pudingový prášek 1 ks, žloutek 1 ks, nastrouhaná jablka 750 g, skořicový cukr 1 sáček, cukr krupice 1 lžíce, pudingový sáček 1 ks, povidla 440 g, rum dle chuti a konzistence , hrubá mouka 200 g, cukr krupice 200 g, máslo 100 g

Příprava

U nás je tento víkend pouť. A tak nesmí chybět Posvícenské (pouťové) koláčky. A tyto jsou bez kynutí! Sice je potřeba kvásek, ale jedná se o tzv. rychlokynuté koláčky, tedy s těstem se pracuje hned, bez žádného čekání. Jsou krásně vláčné, no prostě jako od babičky.

Nejprve si připravíme kvásek. Kvásek, dělám tak, že dám mléko a trochu cukru do hrnce a na sporáku míchám prstem (abych ohlídala teplotu), jak začne být mléko teplé, odstavím ze sporáku, nadrobím droždí a počkám, až vzejde kvásek - tj. udělá se béžová "peřina" na mléce a mléko již není vidět.
Všechny ingredience na těsto zamícháme včetně kvásku, tedy „béžové peřiny“. Mléko z kvásku, přidáme jen maličko a vypracujeme těsto.
Ihned těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka, která pokládáme na vymaštěný plech. Skleničkou uděláme malý důlek.
Okraje koleček potřeme žloutkem, důlek naplníme náplní, ozdobíme a posypeme drobenkou.
Pečeme při 180°C do zlatova a po upečení pokapeme horké koláčky rozpuštěným máslem s rumem (zajistí se tím jejich vláčnost).
2020-11-09 Dezerty

Poznámka

Z této dávky připravíme 128 ks koláčků (8 plechů po 16 ks koláčcích - 6cm průměr).

Autor:

Počet porcí
40
 porcí
Typ jídladezerty
Receptpro děti
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostvelikonoce
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI