Posvícenské rychlokynuté koláčky

zpět
Posvícenské rychlokynuté koláčky
Těsto:
mléko150 mldroždí1 kshladká mouka450 g
polohrubá mouka450 gcukr krupice150 gHera225 g
máslo225 gvejce5 kscitronová kůra dle chuti
sůl špetka
Maková náplň:
mletý mák200 gmléko100 mlcukr moučka150 g
povidla1 lžícerum dle chutimléko dle potřeby
Tvarohová náplň:
tvaroh250 gvanilkový cukr dle chuticukr krupice dle chuti
pudingový prášek dle potřebyžloutek1 ks
Jablečná:
nastrouhaná jablka750 gskořicový cukr dle chuticukr krupice dle chuti
pudingový prášek dle potřeby
Povidlová:
povidla440 grum dle chuti
Drobenka:
hrubá mouka200 gcukr krupice200 gmáslo100 g
mléko 150 ml, droždí 1 ks, hladká mouka 450 g, polohrubá mouka 450 g, cukr krupice 150 g, Hera 225 g, máslo 225 g, vejce 5 ks, citronová kůra dle chuti, sůl špetka, mletý mák 200 g, mléko 100 ml, cukr moučka 150 g, povidla 1 lžíce, rum dle chuti, mléko dle potřeby, tvaroh 250 g, vanilkový cukr dle chuti, cukr krupice dle chuti, pudingový prášek dle potřeby, žloutek 1 ks, nastrouhaná jablka 750 g, skořicový cukr dle chuti, cukr krupice dle chuti, pudingový prášek dle potřeby, povidla 440 g, rum dle chuti, hrubá mouka 200 g, cukr krupice 200 g, máslo 100 g

Příprava

Máme tu konečně prázdniny a čekají nás poutě, tedy posvícení. Proto mám pro vás tip na Posvícenské koláčky bez kynutí! Sice je potřeba kvásek, ale jedná se o tzv. rychlokynuté koláčky, tedy s těstem se pracuje hned, bez žádného čekání. Jsou krásně vláčné, no prostě jako od babičky.

Nejprve si připravíme kvásek. Kvásek dělám tak, že dám mléko a trochu cukru do hrnce a na sporáku míchám prstem (abych ohlídala teplotu), jak začne být mléko teplé, odstavím ze sporáku, nadrobím droždí a počkám, až vzejde kvásek - tj. udělá se béžová "peřina" na mléce a mléko již není vidět. 

Všechny ingredience na těsto zamícháme včetně kvásku, tedy "béžové peřiny" (mléko z kvásku, přidáme jen maličko), vypracujeme těsto, ihned vyválíme a vykrajujeme kolečka, která pokládáme na vymaštěný plech a skleničkou uděláme důlek (stačí malý). 

Okraje koleček potřeme žloutkem, důlek naplníme náplní, ozdobíme a posypeme drobenkou. 

Pečeme při 180°C do zlatova a po upečení pokapeme horké koláčky rozpuštěným máslem s rumem (zajistí se tím jejich vláčnost).

Z této dávky připravíme 128 ks koláčků (8 plechů po 16 ks koláčcích - 6 cm průměr).

2017-07-03 Dezerty

Autor:

Počet porcí
40
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI