Pravé "levé" Mozartovy koule aneb překvapení z cizrny zpět

Ingredience:
uvařená cizrna (cca 100 g suché před namočením, nebo 200 g z plechovky)200 gloupané mandle100 gmed4 lžíce
kakaové máslo20 gsůl špetkaghítelacca 100 g
vysokoprocentní čokoláda (70%)cca 150 gmatcha tea na obarvení dle chuti
uvařená cizrna (cca 100 g suché před namočením, nebo 200 g z plechovky) 200 g, loupané mandle 100 g, med 4 lžíce, kakaové máslo 20 g, sůl špetka, ghítela cca 100 g, vysokoprocentní čokoláda (70%) cca 150 g, matcha tea na obarvení dle chuti

Příprava

To jsem se takto jeden víkendový den chystala na náš oblíbený cizrnový dortík......Ale poté, co mě nad ránem posedl nový plán, bylo stále jasnější, že tentokrát se na dortík nedostane. A tak vznikl tento nápad na cizrnové kuličky plněné ghítelou, obalené v čokoládě. Je to vlastně takový upgrade mého dřívějšího receptu na Sladké cizrnové kuličky. Aby se chuťově více podobal slavným Mozartovým kuličkám plným marcipánu, rozhodla jsem se zariskovat a trochu té marcipánové chuti pomoct obohacením cizrny o mandle.
Víkend utekl rychle a pro spoustu aktivit byly moje nedodělané kuličky stále v lednici a čekaly na svůj čokoládový kabátek. V pondělí šel syn po týdnu nemoci do školky, kde jsme zjistili, že jsme poněkud zapomněli na připravovaný karneval (jsme ostudy). K našemu štěstí se syn nerad převléká do masek, takže toto naše pochybení neřešil. Já jsem ale po ranním doprovodu syna do školky začala řešit, co přinesu na odpolední setkání do školky, abych to zároveň stihla vyrobit v pracovním provozu. Při pohledu do lednice padl můj zrak na rest z víkendu, tedy kuličky čekající na čokoládu a bylo hned jasno. Ve vteřině jsem na páře rozehřála čokoládu a za malou chvíli už se kuličky chladily.
Odpoledne jsem vzala kuličky a šla s kůží na trh očekávajíce téměř jakékoli, spíš však negativní reakce. K mému překvapení se ale po kuličkách slehla zem během asi 15 minut s následnými dotazy na recept. Takže tady tedy je.
Tímto děkuji všem, kteří se mi dnes ochotně stali testovacími osobami a s důvěrou ochutnali můj nový výtvor.

Pokud jsme zvolili suchou cizrnu, tak si ji nejdříve přes noc namočíme a poté uvaříme do měkka (cca půl hodiny) Mezitím si rozmixujeme mandle ve food processoru co nejvíce najemno (já jsem svůj mixér trápila asi 3-4 minuty). Mandle přendáme do jiné nádoby a v mixéru rozmixujeme cizrnu, opět co nejvíce najemno. Smíchám e s mandlemi, přidáme rozpuštěné kakaové máslo, med, špetku soli, a pokud chceme získat zelenou barvu, nasypeme opatrně matcha tea. Já jsem barvila jen asi půlku těsta a spotřebovala jsem na to asi půlku jednoporcového pytlíčku matcha. Kdo nechce, barvit nemusí. Hotovou směs necháme pořádně vychladnout, aby ztuhla (ideálně přes noc).

Když máme směs řádně vychlazenou a ztuhlou, můžeme začít s kuličkami. Ty děláme tak, že vezmeme asi půl lžičky vychlazené (tuhé) ghítely a vytvarujeme z ní malou kuličku, kterou obalíme v cizrnovo-mandlovém těstíčku. Kuličky dáme opět minimálně na hodinu vychladit. 

Nastává tětí a poslední fáze, tedy obalování kuliček v čokoládě. Čokoládu si necháme rozpustit v misce na páře. Když dosáhne hladké krémové konzistence, začneme v ní obalovat kuličky jednu po druhé. Obalené kuličky skládáme na talíř nebo do nádoby tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Opět necháme minimálně 2 hodiny vychladit.

Pak už jen mlsáme. Dobrou chuť.

2017-02-22 Dezerty

Autor:

Počet porcí
40
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravyostatní
Příležitostoslava
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI