Prošívaný koláč s mandlovým tvarohem zpět

Ingredience (forma o průměru 25cm):
žitná mouka100 gšpaldová mouka jemně mletá150 gvejce4 ks
vlažná voda dle savosti těsta220 - 250 mlkakaový prášek3 lžícekypřící prášek bez fosfátů1 ks
panela či jiné sladidlo120 g
Mandlový tvaroh:
loupané mandle, namočené den předem270 gvanilka z vanilkového lusku1 kslimetka - šťáva1 ks
sladidlo (pokud tekuté, upravíme poměr vody či mléka) dle chutimandlové mléko nebo voda pár lžic
Dále budeme potřebovat:
tuk na vytření formyhrubá či rýžová mouka polohrubá na vysypání formy
žitná mouka 100 g, špaldová mouka jemně mletá 150 g, vejce 4 ks, vlažná voda dle savosti těsta 220 - 250 ml, kakaový prášek 3 lžíce, kypřící prášek bez fosfátů 1 ks, panela či jiné sladidlo 120 g, loupané mandle, namočené den předem 270 g, vanilka z vanilkového lusku 1 ks, limetka - šťáva 1 ks, sladidlo (pokud tekuté, upravíme poměr vody či mléka) dle chuti, mandlové mléko nebo voda pár lžic, tuk na vytření formy, hrubá či rýžová mouka polohrubá na vysypání formy

Příprava

Už delší dobu mám strašnou chuť na prošívanou deku. Přesně tu jsme jedli jako malé děti, moje maminka nám ji chystala často s tvarohem. Bohužel ten je při abkm (alergii na bílkovinu kravského mléka) nemožný, a tak už delší dobu pracuji na alternativě, která by byla chuťově přijatelná. Musím říct, že nejblíže tvarohu jsem se přiblížila v této kombinaci a nebo s přírodním Šmakounem, který se nastrouhá najemno, přidá žloutek, vanilka, šťáva z limetky dle chuti a rostlinné mléko na našlehání do klasické konzistence tvarohu, tak, aby držel „Šmakoun tvaroh“ na lžíci.

Tento korpus je velmi univerzální. Je skvělý ve světlé verzi s vynecháním kakaového prášku na bublaninu či běžné korpusy, je nadýchaný a krásně vláčný.

Do jedné mísy si prosejeme obě mouky, přidáme kypřící prášek, kakaový prášek. Do druhé mísy rozklepneme celá vejce, přidáme panelu a krátce našleháme ani ne minutu, postupně za stálého šlehání přidáme sypké suroviny střídavě s vodou. Připravené těsto nalijeme do tukem vytřené a moukou vysypané formy.

Přidáme mandlový tvaroh, který jsme si připravili. Den předem si namočíme mandle, druhý den slijeme vodu, nasekáme si mandle sekáčkem, vložíme do šlehací nádoby, přidáme vanilku, sladidlo, šťávu z limetky a pár lžic rostlinného mléka, tolik, aby se nám směs dobře šlehala a byla lehce tekoucí ze lžíce.

Takto připravený tvaroh s pomocí zdobícího sáčku naneseme do těsta různými směry cik cak. Máme hotovo, už jen stačí vložit do předehřáté trouby a upéct. Já pekla při teplotě 180°C přibližně 50 minut, vyzkoušíme špejlí. Pokud by korpus již byl pečený a tvaroh se nám ještě nezdál, byl tekutý, tak překryjeme alobalem a ještě dopečeme, nesmí stékat po špejli jen lepit. Necháme důkladně vychladnout, můžeme jemně pocukrovat moučkovým cukrem a ozdobit ovocem.

Přeji dobrou chuť.

2019-02-19 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI