Pudinkoví šneci s rozinkami zpět

Kynuté těsto:
hladká mouka (špaldová)250 gmléko125 mlčerstvé droždí10 g
cukr krupice50 gžloutky2 kssůl špetka
citronová kůra nebo citronový olej dle chutirostlinný olej100 ml
Vanilkový pudink:
mléko (tučné nebo polotučné)300 mlvanilkový pudink1 kscukr dle chuti
vanilkový cukr/aroma dle chutirum dle chuti
Příprava šneků:
rozinky máčené v rumu dle chutibílek na potření těsta
hladká mouka (špaldová) 250 g, mléko 125 ml, čerstvé droždí 10 g, cukr krupice 50 g, žloutky 2 ks, sůl špetka, citronová kůra nebo citronový olej dle chuti, rostlinný olej 100 ml, mléko (tučné nebo polotučné) 300 ml, vanilkový pudink 1 ks, cukr dle chuti, vanilkový cukr/aroma dle chuti, rum dle chuti, rozinky máčené v rumu dle chuti, bílek na potření těsta

Příprava

Než jsem začala psát tento příspěvek, měla jsem velké dilema. Mám napsat "pudinkové šneky" nebo "pudinkoví šneci"? Na internetu kolují obě verze, z mého pohledu je správně ta druhá, i když zní trochu divně. Na druhou stranu je to asi úplně jedno, protože každý ví, o jaké dobrotě je řeč.

Šneci, alespoň ti moji, jsou z kynutého těsta, plněné vanilkovým pudinkem a rozinkami. Pro někoho neskutečná dobrota, pro mě tak trochu utrpení, protože nesnáším pudink. Na můj názor ale nehleďte, je to skvělá obměna typických náplní do kynutého těsta. Příprava není složitá, a když odečtu dobu kynutí, máte za "chvilku" voňavou dobrotu na stole. 

Kynuté těsto

Z vlažného mléka, cukru a droždí připravte kvásek. Mouku prosejte do mísy se špetkou soli.

Jakmile je kvásek vykynutý, zamíchejte do něj žloutky s olejem, přidejte citronovou kůru a směs vlijte do mísy s moukou. Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Nejlépe to jde samozřejmě v kuchyňském robotu, ale zkušenější pekařky to zvládnou i ručně 

Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Těsto během kynutí znovu jednou propracujte a nechte opět kynout. Mezitím si připravte vanilkový pudink

Vanilkový pudink

Trochu mléka odlijte do hrnku a rozmíchejte v něm pudinkový prášek. Zbytek mléka přiveďte na mírném ohni k varu a za stálého míchání vlijte rozmíchaný pudink. Chvilku povařte. Přidejte cukr dle chuti, 2 - 3 lžíce by mohly stačit, a vanilku.

Hotový pudink přelijte do mísy a zakryjte folií. Tu položte přímo na horký pudink, nebude se tak na folii srážet voda. Nechte vychladnout. Před plněním pak pudink prošlehejte do krémova a přidejte trochu rumu.

Příprava šneků

Troubu předehřejte na 190 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem.

Vykynuté těsto rozválejte na obdélník cca 40 x 30 cm a rovnoměrně na něj rozetřete pudink. Posypte rozinkami a po delší straně srolujte do rolády. 

Pomocí nitě (jako knedlíky) rozkrájejte na jednotlivé šneky, mě vyšlo přesně na 16 kousků. Rozložte na plech a potřete bílkem. Dejte péct do vyhřáté trouby na 15 - 18 minut, až jsou hezky do zlatova. 

Nechte vychladnout, před servírováním můžete pocukrovat.

2018-04-11 Dezerty

Autor:

Počet porcí
16
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI