Řepné mufínky z kokosové mouky zpět

Ingredience:
kokosová mouka (cca 1 a 1/2 hrnku)150 gprášek do pečiva1 lžičkakyselý vitamín C (či lžička citronová šťáva)2 malé odměrky
vanilkový extrakt (nebo špetka mleté vanilky)1/2 lžičkypanela80 gnepražené kakao1 lžíce
bezlepkové ovesné mléko200 mlpyré z dušené nebo pečené řepy250 mltekutý kokosový olej50 - 55 g
vejce (pokojové teploty)3 ks
Volitelné:
bílá nebo hořká čokoláda, rozdělená na kousky dle chutikokosová smetana na ozdobení dle chuti
kokosová mouka (cca 1 a 1/2 hrnku) 150 g, prášek do pečiva 1 lžička, kyselý vitamín C (či lžička citronová šťáva) 2 malé odměrky, vanilkový extrakt (nebo špetka mleté vanilky) 1/2 lžičky, panela 80 g, nepražené kakao 1 lžíce, bezlepkové ovesné mléko 200 ml, pyré z dušené nebo pečené řepy 250 ml, tekutý kokosový olej 50 - 55 g, vejce (pokojové teploty) 3 ks, bílá nebo hořká čokoláda, rozdělená na kousky dle chuti, kokosová smetana na ozdobení dle chuti

Příprava

Já vím, že se zdá, že je to samý koláček, ale věřte mi, že je to jen malé zpestření mezi kopci zeleniny. Ale když je teď ta sezóna řepy a čeká nás hlavně řepné období, chtěla jsem vám ukázat, že ji lze použít i jinak než do salátu. Řepa je jednou z těch kousků zelenin, které lze schovat do koláče a ještě udělá tu službu, že pěkně osladí a zvláční. Celkově využít zeleninu do koláče má za výsledek lepší vláčnost a ocení to tedy ti, kdo si na suchém moc nepochutná.

Červená řepa nám přináší spoustu zdravotních pozitiv, které jsou potvrzeny i výzkumem (více ZDE). Na druhou stranu je velmi specifická a spousta lidí s ní má trochu problém jen kvůli chuti. Určitě bych doporučila nenechat se odradit a nejdříve zkoušet po malých dávkách nebo ji právě takto někam schovat. A než se nadějete, třeba si na ní dokonce dobrovolně smlsnete. Pravda je ale taková, že ani červená řepa nemusí dělat dobře úplně všem a proto sledujte dobře, jak reagujete. Může vám vadit cokoliv, co se v řepě nachází, a jak všichni víme, co je pro jednoho lék, pro druhého není. Já jsem třeba měla problém při konzumaci čerstvě připravené šťávy na lačno a naučila se, že moje tělo lépe snáší tu vařenou/dušenou/pečenou a že nic se nemá přehánět. Jinak si už určitě pamatujete, že kokosová mouka má své přednosti především v nižším glykemickém indexu (a naopak vyšším obsahu vlákniny)

Řepa má také skvělé barvící účinky, takže nezapomeňte, že s ní klidně vyčarujete červené koláčky (nahraďte část tekutin šťávou nebo pyré) a prostě si užijete spoustu legrace. Jen pozor na utěrky a vaše šatstvo, ať nejste celí barevní. Ono i na to loupání není úplně špatné vzít si rukavice (ne ty látkové, ale vyšetřovací).

Troubu rozehřejeme na 180°C a nachystáme si formu/formičky na muffiny, kterou vyložíme košíčky na pečení muffinů.

Smícháme prvních 6 ingrediencí (suché). Zvlášť smícháme zbylé ingredience a oba obsahy spojíme. Vymícháme hutnější těsto, které lžící rozdělíme do 12 formiček. Dovnitř každého muffinu můžeme vložit čtvereček hořké nebo bílé čokolády (nebo třeba oříšek). Pečeme 25 minut. Vyjmeme na mřížku a necháme vychladnout. 

Dobrou chuť.

2017-11-03 Dezerty

Autor:

Počet porcí
12
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI