Rybízový koláč zpět

Ingredience (forma o průměru 26 cm):
špaldová polohrubá mouka nebo klasická polohrubá303 gvejce6 kssůl špetka
České Ghíčko či olej1 lžícekypřící prášek bez fosfátů1 ks (12g)panela či jiné sladidlo130 g
voda či mléko120 mltuk - Ghí na vymazání formyhrubá mouka na vysypání formy
Náplň:
přírodní Šmakoun200 gžloutek1 ksvanilkový lusk - vanilka z něj1 ks
sladidlo - med dle chutirostlinné či klasické mléko100 mlčervený rybíz3 hrsti
špaldová polohrubá mouka nebo klasická polohrubá 303 g, vejce 6 ks, sůl špetka, České Ghíčko či olej 1 lžíce, kypřící prášek bez fosfátů 1 ks (12g), panela či jiné sladidlo 130 g, voda či mléko 120 ml, tuk - Ghí na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání formy, přírodní Šmakoun 200 g, žloutek 1 ks, vanilkový lusk - vanilka z něj 1 ks, sladidlo - med dle chuti, rostlinné či klasické mléko 100 ml, červený rybíz 3 hrsti

Příprava

Červeného rybízu bylo požehnaně a já dostala chuť na "tvarohový koláč". Tvaroh stále ještě nemůžeme a tak nám opět posloužil jako alternativa přírodní Šmakoun. Šmakouna používám velmi ráda jako alternativu pro tvaroh či jako výživové obohacení připravovaných pokrmů. Je to velmi příjemný a osvěžující koláč. Zde už je poměrně velký podíl bílkovin, tudíž mějte na paměti, že pokud budete podávat dětem, tak kousek, a nebo ten den nepodáváme maso, vejce či luštěniny, i když dozajista nesní dítko koláč samo. Koláč je poměrně sytý, takže se nebojím, že by dítko snědlo celý. Našemu malému tříleťáčkovi stačil uříznutý trojúhelníček. Náš malý mlsáček mi jej pomalu nechtěl nechat ani vyfotit. Skočil po něm lžičkou, jako kdyby nejedl celý den a ozývalo se jen mňam, mňam. To je pak radost péct.

Příprava je rychlá a snadná. Připravíme si všechny suroviny, prosejeme mouku, oddělíme žloutky od bílků (můžeme použít bílek navíc, který nám zbude z náplně do koláče), z bílků vyšleháme tuhý sníh se špetkou soli a dáme stranou. Žloutky vyšleháme společně s cukrem, následně postupně přidáváme již bez šlehání šlehačem nebo robotem, jen pěkně ručně s pomocí metly vmícháme střídavě mouku a vodu (případně mléko). Nakonec přidáme kypřící prášek, lžíci tuku a zlehka vmícháme bílky.

Vezmeme si formu, ve které budeme péct. Můžeme ji vystlat pečícím papírem (úplně snadno na dno dortové formy dáme pečící papír a přes obruč a upneme), nebo vytřít tukem a vysypat hrubou moukou. Do připravené formy nalijeme vzniklé těsto.

Rozehřejeme si troubu na 180 - 200°C. Ještě musíme připravit náplň. Nastrouháme si najemno přírodního Šmakouna, přidáme žloutek, vanilku z vanilkového lusku a med. Začneme šlehat tyčovým mixérem a dle konzistence přidáme rostlinné mléko. Já dala 100 ml mandlového mléka, kokosové je ještě chutnější, tam postačí 3 lžíce beztekutého podílu.

Vzniklý krém libovolně nalijeme do připraveného těsta na koláč a přidáme čerstvý rybíz. Máme hotovo, už jen upéct. Vložíme koláč do rozehřáté trouby a pečeme na 180°C přibližně 50 - 60 minut. Vyzkoušíme špejlí, střed bude vláčnější, neděste se. Koláč necháme vychladnout.

Přeji dobrou chuť.

2017-08-17 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI