Rýžový nákyp s malinami, bílou čokoládou a karamelovou krustou zpět

Ingredience:
mléko750 mlvanilkový cukr1 balení (20 g)sůl špetka
rýže (ideálně dezertní kulatozrnná)200 gmáslo50 gcukr moučka120 g
prošlehaná vejce2 ksbílá čokoláda70 gmaliny100 g
mléko 750 ml, vanilkový cukr 1 balení (20 g), sůl špetka, rýže (ideálně dezertní kulatozrnná) 200 g, máslo 50 g, cukr moučka 120 g, prošlehaná vejce 2 ks, bílá čokoláda 70 g, maliny 100 g

Příprava

Věřím, že každý si z dětství pamatuje řadu pokrmů, která dodnes nechce na talíři vidět. Je pro Vás tímto strašákem i rýžový nákyp? Mým rozhodně ne, doma, ani na základní škole se mi ho nikdy nikdo nepokoušel vnutit, a tak, když jsem před pár lety v Belgii okusila tamní rýžový dort a chvíli na to ve školní jídelně gymnázia i rýžový nákyp s meruňkami, neubránila jsem se hříchu. 

Sladká rýže mě prostě a jednoduše nadchla! Ačkoliv se to nezdá, lze ji dále upravovat do řady různých dezertů. Já, protože jsem od přítele dostala tento týden už druhou mísu malin, jsem se rozhodla pro malé rýžové nákypy s malinami a bílou čokoládou.

Do většího kastrůlku si nalijeme mléko a přidáme vanilkový cukr a špetku soli. Přivedeme k varu, přidáme rýži a plamen zeslabíme na minimum. Hrnec téměř celý zakryjeme pokličkou a vaříme asi 30 minut, tedy do té doby, než rýže změkne a vstřebá téměř všechno mléko. Mezitím si dáme předehřát troubu na 170°C. Hrnec s hotovou rýží odstavíme z plotny a přidáme do něj máslo, moučkový cukr a prošlehaná vejce a promícháme, až vznikne jednolitá směs. Mezitím si malé varné misky vymažeme máslem (já jsem jich měla celkem osm). K rýžové směsi přimícháme celé maliny a na kostičky nakrájenou čokoládu, znovu promícháme a naplníme vymazané misky. Dáme zapéct do vyhřáté trouby na 40 minut, až povrch lehce zezlátne. Jakmile je hotovo, vytáhneme nákyp z trouby a jakmile trochu vychládne, uvolníme okraje a vyklopíme na dezertní talíř. Celá příprava, včetně pečení, zabere zhruba osmdesát minut.

Ozdobte dle libosti. Já jsem na povrch nanesla tenkou vrstvu třtinového cukru, který jsem zkaramelizovala cukrářskou plynovou pistolí, pohodila jsem pár malin, nastrouhala trochu bílé čokolády a přidala snítku máty. 

Pokud nejste zrovna fanoušky malin nebo bílé čokolády, recept se dá samozřejmě jakkoliv obměnit. Můžete použít jakékoliv jiné čerstvé nebo sušené ovoce, jakoukoliv čokoládu, oříšky…no fantazii se meze nekladou. :)

2013-12-18 Dezerty

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI