Skleněné cukroví zpět

Ingredience:
máslo1/2 hrníčkucukr1/3 hrníčkuvejce1 ks
hladká mouka2 hrníčkysůl1/4 lžičkykypřící prášek3/4 lžičky
bonbony, např. bonpari2 balíčkyvejce na potření cukroví
máslo 1/2 hrníčku, cukr 1/3 hrníčku, vejce 1 ks, hladká mouka 2 hrníčky, sůl 1/4 lžičky, kypřící prášek 3/4 lžičky, bonbony, např. bonpari 2 balíčky, vejce na potření cukroví

Příprava

Tohle cukroví mi udělalo fakt radost, protože do poslední chvíle jsem jsem napjatě čekala, zda se vydaří přesně tak, jak si představuju. Ale zadařilo, vychytala jsem ho do posledního detailu a Vám už můžu naservírovat receptík, který má zaručeno, že se povede. Osobně tomuto cukroví říkám skleněnky, ale název jsem trochu změnila, ať pak mé stránky zbytečně nenavštěvují uživatelé omamných látek hledající zcela jiné informace.

Chutí připomíná linecké, avšak náplň je vytvořena z bonbonů, které se v troubě proměnily barevná sklíčka. Takže nebojte se, přes svůj název je uvítají zejména děti.

Nejprve v mixéru udělejte z másla a cukru krém, mixujte min. 2 minuty. Poté přidejte celé vejce a pokračujte v mixování po další minutu. Vedle v misce si smíchejte mouku, sůl a kypřící prášek. Tuto sypkou směs přidejte do krému a vypracujte v těsto. Rozdělte si jej potom na dvě poloviny, pečlive je zabalte do potravinářské fólie a dejte chladit. Kdybyste si chtěli výrobu tohoto cukroví rozfázovat, těsto Vám vydrží v lednici cca 2 dny, déle už za něj neručím.

Zatímco se těsto chladí, rozdělte si bonbony dle barev. Potom každou barvu zvlášť dejte do sáčku a rozsekejte. Chtěla jsem si ušetřit tuto práci v mixéru, ale výsledkem byl mléčný prášek, což úplně nebyl výsledek, po kterém jsem toužila. Nicméně zjistila jsem, že stačí jednou klepnout do každého bonbonu a je hotovo.

Začněte s vyválením první poloviny těsta. Čiňte tak přes potravinářskou fólii, jinak se s Váma nebude moc kamarádit. Nezapomeňte pořádně podmoučit, ze začátku se Vám těsto bude trochu lepit a bude jemné. Jakmile však absorbuje dodatečnou mouku, půjde to jako po másle. Vyválejte silnější plát, cca 4 - 5 mm. Vykrojte větší tvary a z nich ještě prostředek, který odstraňte, abyste pak do něj mohli dát nasekané bonbony. Budou-li se Vám vykrojené tvary deformovat, prostřední část odstraňujte až na plechu - vcelku Vám budou lépe držet při dávání na plech. Kdykoli budete moct, těsto dejte zase do lednice. S další várkou vytáhněte druhou polovinu a tak to prostřídávejte.

Vykrojené tvary skládejte na plech vyložený pečícím papírem, nejlépe pomocí příborového nože. Poté pomocí lžičky dejte do každého tvaru trochu bonbonů. Tak, aby se po roztečení dostalo do všech koutů, ale zase tak, aby Vám nepřetékalo přes okraje. Hm, jak to jen lépe popsat... Zkrátka, aby bonbonů nebyla vyšší vrstva, než těsta. Také si dávejte pozor, aby nebyly na okrajích cukroví, pak by Vám ho zabarvilo. Budete-li chtít cukroví pověsit, protože vypadá moc hezky, může-li přes něj prosvítat světlo, nezapomeňte si udělat dírku na provázek.

Plech dejte péct do trouby na cca na 9 minut při 190 stupních, určitě ne déle. Těsto bude světlé, tak abyste to nepřipálili v domnění, že ještě není hotovo. Cukroví ihned po vytažení z trouby potřete rozšlehaným vejcem. Pouze okraje, dostane-li se Vám vejce do horkých bonbonů, ihned se uvaří. Pak je nechte na plechu zchládnout, určitě je nepřemisťujte. Bonbony budou totiž nejprve tekuté, tak ať Vám nevytečou. A kdyby Vám v průběhu došly bonbony, tak prostě udělejte pár kousků bez sklíček, dospěláci to jistě uvítají.

2015-12-07 Dezerty

Autor:

Počet porcí
20
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostvánoce
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI