Skořicoví šneci s jablky zpět

*Těsto:
hladká mouka400 gdroždí (nebo sáček sušeného droždí)1/2 kostkycukr krupice50 g
skořice1/2 lžičkymléko250 mlrozpuštěné máslo80 g
citron - nastrouhaná kůra1 ks
Náplň:
rozpuštěné máslo80 gcukr krupice60 gskořice1 lžíce
menší jablka2 ks
Dále budete potřebovat:
vejce na potřenícukr krupice na posypání
hladká mouka 400 g, droždí (nebo sáček sušeného droždí) 1/2 kostky, cukr krupice 50 g, skořice 1/2 lžičky, mléko 250 ml, rozpuštěné máslo 80 g, citron - nastrouhaná kůra 1 ks, rozpuštěné máslo 80 g, cukr krupice 60 g, skořice 1 lžíce, menší jablka 2 ks, vejce na potření, cukr krupice na posypání

Příprava

Variace na tradiční švédské skořicové rolky, ale bez polevy a navíc s jablky a vlašskými ořechy. Takže pokud chcete zkusit tradiční švédský recept, tady ho nenajdete.

Na zahradě jsem sebrala pár spadlých jablek, vylouskala hrst loňských ořechů a zadělala těsto.

Mimochodem, myslím, že kdybych měla vybrat koření, které v naší kuchyni mizí nejrychleji, bude to určitě skořice!

Mléko ohřejte na přibližně 37°C. Bez teploměru to poznáte tak, že když do mléka ponoříte prst, nebudete cítit ani horké ani studené. Trochu mléka odlijte do hrnku, přidejte lžičku cukru a sušené droždí, rozmíchejte a nechte droždí přibližně 15 minut aktivovat. To samé udělejte, i pokud použijete čerstvé droždí. 

Do mísy vsypte mouku, cukr, skořici a citrónovou kůru. Vše dobře promíchejte.

Rozpusťte máslo. Do mísy k mouce přilijte zbylé mléko, rozpuštěné máslo a v mléce namočené droždí. Vypracujte těsto a nechte ho 30 minut odpočinout v chladu (zabalené ve folii nebo v sáčku).

Na náplň rozpusťte máslo, přidejte do něj cukr a skořici a promíchejte. Vznikne z toho taková skořicová kašička. Do misky nastrouhejte na hrubém struhadle jablka.

Těsto rozválejte na obdélník vysoký přibližně 0,5 cm. Potřete až do krajů skořicovou kašičkou a rovnoměrně posypejte jablky. Zarolujte jako klasickou roládu.

Roládu nakrájejte na přibližně 3 cm široká kolečka a ty poskládejte do remosky nebo na pekáček. Neskládejte je úplně natěsno vedle sebe, ale nechte jim ještě trochu prostoru pro nakynutí.

Pekáček nebo remosku plnou šneků nechte 30 minut kynout. Vykynuté šneky potřete rozšlehaným vejcem a posypejte krupicovým cukrem. Pečte v remosce přibližně 25-30 minut do zlatova a v troubě na 175°C také asi 30 minut.

2019-10-16 Dezerty

Poznámka

*Remoska průměr 30 cm - 17 šneků výšky 3 cm (3 cm před nakynutím).

Autor:

Počet porcí
17
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI