Sladké vafle zpět

Ingredience:
máslo125 gmléko100 mlperlivá voda100 ml
vejce2 ksvanilkový extrakt nebo vanilkový cukr1 lžičkacukr krupice100 g
polohrubá mouka (lze mixovat se špaldovou)250 gprášek do pečiva2 lžičky
máslo 125 g, mléko 100 ml, perlivá voda 100 ml, vejce 2 ks, vanilkový extrakt nebo vanilkový cukr 1 lžička, cukr krupice 100 g, polohrubá mouka (lze mixovat se špaldovou) 250 g, prášek do pečiva 2 lžičky

Příprava

Můj muž miluje vafle a čas od času si povzdychl, že si je nemůže udělat doma. A tak jsem mu na podzim k narozeninám darovala vaflovač a jali jsme se zkoušet recept za receptem. Pokaždé nám ale vyšly vafle gumové (některé i ne příliš dobré, až jsem narazila na recept Moniky Brýdové a bylo vymalováno. Vafle skvěle chutnají a navíc, když se nechají správně vychladnout, jsou relativně křupavé (nečekejte oplatku, ale je to nejkřupavější, co se nám povedlo vytvořit). Dáváme si je o víkendu ke snídani, čas od času ke svačině a okouzlily zatím každého, kdo je ochutnal. Nečekejte, že se jedná o něco dietního, je v nich pořádná porce másla, cukru a mouky, ale bez toho to prostě nebylo ono.

Máslo rozpustíme, přidáme mléko, vodu, cukr, vanilku a vejce a metličkou prošleháme, aby se vše spojilo. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, promícháme a těsto necháme chvíli odpočívat. Mezitím si rozpálíme vaflovač.

Před první vaflí potřeme plotýnku trochou oleje nebo másla (na další vafle to už není potřeba, plotýnky jsou promaštěné těstem od předchozí vafle). Pak vložíme vrchovatou lžíci těsta, vaflovač zavřeme a pečeme do hnědo-zlaté barvy (u našeho vaflovače to trvá asi 4 minuty). Množství těsta na jednu dávku je třeba vychytat - záleží na velikosti vaflovače i dávkovače (tedy lžíce). Každý si to musí ozkoušet sám a i mně vafle občas nevyjdou do všech záhybů a někdy naopak vytečenou ven.

Aby byly vafle opravdu křupavé, nechávám je pár minut chladnout na mřížce (aby se pod nimi nesrážela voda z tepla) - obvykle stačí nechat chladit, dokud není hotová další várka.

Zdobíme podle chutě - sirupem, marmeládou, vyšlehanou smetanou s čerstvým ovocem a nebo banánem politým čokoládou.

2017-04-25 Dezerty

Poznámka

Zdroj: Křupavé vafle z www.brydova.cz

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI