Šmakoun vdolečky s kešu ořechy, Ghítelou a kokosovým mlékem v druhé verzi s borůvkami zpět

Ingredience:
žitná mouka celozrnná jemně mletá200 gšpaldová mouka T 1050300 gmandlové mléko270 ml
droždí1/2 kostkypřírodní Šmakoun100 gČesk Ghíčko Bio2 lžíce
kypřící prášek do pečiv bez fosfátů1 a 1/2 lžičky
Zdobení:
Ghítela dle potřebyčerstvé borůvky dle potřebykešu ořechy dle potřeby
kokosové mléko REAL 80%1 plechovkamed1 a 1/2 lžíce
žitná mouka celozrnná jemně mletá 200 g, špaldová mouka T 1050 300 g, mandlové mléko 270 ml, droždí 1/2 kostky, přírodní Šmakoun 100 g, Česk Ghíčko Bio 2 lžíce, kypřící prášek do pečiv bez fosfátů 1 a 1/2 lžičky, Ghítela dle potřeby, čerstvé borůvky dle potřeby, kešu ořechy dle potřeby, kokosové mléko REAL 80% 1 plechovka, med 1 a 1/2 lžíce

Příprava

Delší dobu jsem si lámala hlavu nad tím jak připravit bezmléčné vdolečky. To by nebyl ani takový problém. Mou podmínkou byla nejen bezmléčnost, ale i výživnost a vymyslet náhradu za tvrdý tvaroh, který syn nesmí. A jak vše začalo? Připravila jsem těsto na langoše, do kterého jsem přidala šmakouna. Na kuchyňské lince zůstaly kešu ořechy, které jsme předchozí den mlsali. V hlavě mi blesklo, že najemno nastrouhané kešu oříšky by nemusely být vůbec špatné právě na vdolečkách a už to jelo. Chybělo už jen čím vdolečky potřít, čerstvě nasbírané borůvky si přímo říkaly o pokus a v druhé variaci jsem strašně moc chtěla vyzkoušet Ghítelu a už to bylo. Vdolečky byly na světě, měly jedinou chybu, nevydržely ani do večera.

Na sporák si dáme rendlík, nalijeme do něj mandlové mléko, které lehce ohřejeme a necháme v něm rozpustit droždí.
Mouky nasypeme do misky, přilijeme mandlové mléko, přidáme najemno nastrouhaného šmakouna, Ghí, sůl, kypřící prášek, vypracujeme těsto a necháme kynout alespoň 1 hodinu.
Připravíme si plech s pečícím papírem, který potřeme Ghíčkem. 
Z vykynutého těsta vytvarujeme pomocí rukou malé vdolečky, vložíme je na potřený pečící papír a z vrchu je opět potřeme Ghíčkem. Pečeme na 200°C přibližně 15-20 minut. Nenechávejte je péct příliš dlouho, byly by tvrdší.
Vdolečky necháme vychladnout, potřeme Ghítelou, případně rozmixovanými borůvkami (či jiným ovocem, domácí marmeládou). 
Já jsem použila domácí čerstvé borůvky, přibližně 6 hrstí, které jsem jen rozmixovala tyčovým mixérem, dala do lednice, kde zatuhly a následně jsem je použila na potření vdolečků.
Na potřené vdolečky přidáme najemno nastrouhané kešu ořechy a dozdobíme vyšlehaným kokosovým mlékem. 
Příprava kokosového mléka na zdobení je snadná. Kokosové mléko v plechu, necháme 45 minut v mrazáku nebo 48 hodin v lednici. Následně vyšleháme a dosladíme, já zvolila na doslazení med, který jsem přidala při šlehání ve chvíli, kdy již bylo mléko vyšlehané.

Nezdobte teplé vdolečky, kokosové mléko by začalo povolovat.

Pokud nebudete vdolečky konzumovat hned, doporučuji skladovat v lednici, případně zdobit před servírováním.


Náš tip: Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2016-08-10 Dezerty

Poznámka

Pokud chcete měkoučké klasické vdolečky, použijte hladkou mouku, případně pečte na pánvi s Ghí. Klidně můžete použít do celého receptu jen špaldovou případně hladkou mouku, to už nechám na vás lze vše.

Autor:

Počet porcí
15
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI