Ingredience: | |||||
žitná mouka celozrnná jemně mletá | 200 g | špaldová mouka T 1050 | 300 g | mandlové mléko | 270 ml |
droždí | 1/2 kostky | přírodní Šmakoun | 100 g | Česk Ghíčko Bio | 2 lžíce |
kypřící prášek do pečiv bez fosfátů | 1 a 1/2 lžičky | ||||
Zdobení: | |||||
Ghítela | dle potřeby | čerstvé borůvky | dle potřeby | kešu ořechy | dle potřeby |
kokosové mléko REAL 80% | 1 plechovka | med | 1 a 1/2 lžíce |
Delší dobu jsem si lámala hlavu nad tím jak připravit bezmléčné vdolečky. To by nebyl ani takový problém. Mou podmínkou byla nejen bezmléčnost, ale i výživnost a vymyslet náhradu za tvrdý tvaroh, který syn nesmí. A jak vše začalo? Připravila jsem těsto na langoše, do kterého jsem přidala šmakouna. Na kuchyňské lince zůstaly kešu ořechy, které jsme předchozí den mlsali. V hlavě mi blesklo, že najemno nastrouhané kešu oříšky by nemusely být vůbec špatné právě na vdolečkách a už to jelo. Chybělo už jen čím vdolečky potřít, čerstvě nasbírané borůvky si přímo říkaly o pokus a v druhé variaci jsem strašně moc chtěla vyzkoušet Ghítelu a už to bylo. Vdolečky byly na světě, měly jedinou chybu, nevydržely ani do večera.
Na sporák si dáme rendlík, nalijeme do něj mandlové mléko, které lehce ohřejeme a necháme v něm rozpustit droždí.
Mouky nasypeme do misky, přilijeme mandlové mléko, přidáme najemno nastrouhaného šmakouna, Ghí, sůl, kypřící prášek, vypracujeme těsto a necháme kynout alespoň 1 hodinu.
Připravíme si plech s pečícím papírem, který potřeme Ghíčkem.
Z vykynutého těsta vytvarujeme pomocí rukou malé vdolečky, vložíme je na potřený pečící papír a z vrchu je opět potřeme Ghíčkem. Pečeme na 200°C přibližně 15-20 minut. Nenechávejte je péct příliš dlouho, byly by tvrdší.
Vdolečky necháme vychladnout, potřeme Ghítelou, případně rozmixovanými borůvkami (či jiným ovocem, domácí marmeládou).
Já jsem použila domácí čerstvé borůvky, přibližně 6 hrstí, které jsem jen rozmixovala tyčovým mixérem, dala do lednice, kde zatuhly a následně jsem je použila na potření vdolečků.
Na potřené vdolečky přidáme najemno nastrouhané kešu ořechy a dozdobíme vyšlehaným kokosovým mlékem.
Příprava kokosového mléka na zdobení je snadná. Kokosové mléko v plechu, necháme 45 minut v mrazáku nebo 48 hodin v lednici. Následně vyšleháme a dosladíme, já zvolila na doslazení med, který jsem přidala při šlehání ve chvíli, kdy již bylo mléko vyšlehané.
Nezdobte teplé vdolečky, kokosové mléko by začalo povolovat.
Pokud nebudete vdolečky konzumovat hned, doporučuji skladovat v lednici, případně zdobit před servírováním.
Náš tip: Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Pokud chcete měkoučké klasické vdolečky, použijte hladkou mouku, případně pečte na pánvi s Ghí. Klidně můžete použít do celého receptu jen špaldovou případně hladkou mouku, to už nechám na vás lze vše.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI