Šmakounův cizrnový koláč s borůvkami zpět

Ingredience:
vejce4 kscizrna Bonduelle v plechu266 gpřírodní Šmakoun100 g
Alsan Bio (náhražka másla)134 gtřtinový cukr s vanilkou4 lžícepohanková mouka hladká120 g
žitná mouka celozrnná50 gkypřící prášek bio-nebio bezfosfátů3 lžičkyvoda150 - 200 ml
České Ghíčko na vytření formyborůvky6 - 8 hrstí
Drobenka:
Alsan Bio dle potřebypohanková mouka hladká dle potřebytřtinový cukr dle potřeby
vejce 4 ks, cizrna Bonduelle v plechu 266 g, přírodní Šmakoun 100 g, Alsan Bio (náhražka másla) 134 g, třtinový cukr s vanilkou 4 lžíce, pohanková mouka hladká 120 g, žitná mouka celozrnná 50 g, kypřící prášek bio-nebio bezfosfátů 3 lžičky, voda 150 - 200 ml, České Ghíčko na vytření formy, borůvky 6 - 8 hrstí, Alsan Bio dle potřeby, pohanková mouka hladká dle potřeby, třtinový cukr dle potřeby

Příprava

Pokud máte hodně borůvek jako my, rozhodně tento koláč vyzkoušejte.

Nelze zapírat, borůvkové koláče prostě milujeme. Celý den jsem včera poslouchala dokola stejnou tázací větu "maminko upečeme koláč? Borůvkový prosím, jo? " Těm malým kukadlům se nedalo říci ne, a když se přidal i tatínek, tak se nadalo odolat. Ráno jsme se pustili do práce.
Tento koláč jsem již jednou připravovala v bezlepkové podobě bez Šmakouna, bohužel jsem na něj tenkrát zapomněla, ale dnes jsem si jej připravila hezky na oči. Vyzkoušela jsem tentokrát kombinaci pohankové a žitné mouky. Po celou dobu mi asistoval náš malý kuchaříček, kterého bavilo přidávat jednotlivé suroviny do robota a samozřejmě házení borůvek do vzniklého těsta byla nejlepší zábava.

Pojďme se podívat na přípravu rychlého, výživného a velmi chutného koláče. Použití cizrny se rozhodně nebojte, kdo nevyzkoušel, dělá velkou chybu.


Cizrnu propláchneme a necháme v sítku vykapat. Nastrouháme si najemno Šmakouna. 

Cizrnu vyšleháme tyčovým mixérem společně s nastrouhaným Šmakounem, já si pomohla přidáním přibližně 100 mililitry vody. Vyšleháme dohladka. Celkově do těsta nepřidáme více vody než je uvedeno v ingrediencích, žádnou vodu navíc jsem nepoužila. 
Vejce vyšleháme společně s třtinovým cukrem a Alsanem, během šlehání přidáme rozmixovanou směs cizrny a Šmakouna. Přisypeme pohankovou a žitnou mouku s kypřícím práškem a společně vyšleháme. V případě potřeby během šlehání přidáme vodu, já ji přidala tolik, aby těsto nebylo hutné, přibližně 100ml.

Připravené těsto nalijeme do předem vymazané formy, já jsem použila na vymazání formy Ghí. Navrch přidáme borůvky, koláč vložíme do rozehřáté trouby na 180°C. Přibližně po 10 minutách přidáme drobenku, kterou jsem připravila z pohankové mouky, Alsanu a rozemletého třtinového cukru, pečeme dalších 20-30 minut, vyzkoušíme špejlí.

Jelikož jsem si připravila drobenky více než jsem chtěla, připravila jsem ještě drobenkové tartaletky. Jen je třeba počítat, že se konzumují lžičkou. Drobenku natlačíme do formiček, přidáme borůvky, zasypeme opět drobenou a dáme péct na 180-200°C, přibližně 20-30 minut. Jsou úžasné a bezlepkové.

Poznámka

Mouku samozřejmě můžete použít i jinou, například špaldovou či klasickou polohrubou. Třtinový cukr s vanilkou si připravuji doma, prázdné vanilkové lusky zasypu třtinovým cukrem a vanilkový cukr je na světě.

Pokud plánujete koláč vyndávat z formy, doporučuji silikonovou formu. Po vychladnutí jsem jej sice vyndala, ale docela mě potrápil.

Pokud nemůžete lepek, zvolte tento recept a přidejte si přírodního Šmakouna.

Použila jsem formu o průměru 27cm a o výšce 4cm. A dále 3 formičky na tartaletky.

2016-08-18 Dezerty

Autor:

Počet porcí
11
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI