Špaldové piškoty pro děti od 1 roku zpět

Ingredience (na cca 180g):
vejce3 kskokosový cukr (může být i klasický)60 ghladká špaldová mouka (celozrnná)100 g
vejce 3 ks, kokosový cukr (může být i klasický) 60 g, hladká špaldová mouka (celozrnná) 100 g

Příprava

Tento recept jste poptávali hodně dlouho. Asi proto, že piškot je jedna z takových těch prvních sladkostí, které dítě zpravidla ochutnává. Ač nejsem úplně zastáncem toho, aby se dětem zbytečně cpaly do přesnídávek a nedejbože se jimi zaváděl v několika málo měsících lepek, jsou situace, kdy si to o piškot vysloveně říká (například do různých dezertů či na vánoční pečení), a tak jsem vám vytvořit nějakou alternativu chtěla. Tady tedy je recept na moje piškoty ze špaldové mouky a kokosového cukru.

U vajec oddělte bílky a žloutky. Bílky vyšlehejte v tuhou pěnu, žloutky zvlášť našlehejte s cukrem a moukou do kompaktní hmoty. Ve velké míse pak oboje smíchejte dohromady. Chovejte se k těstu pokud možno co nejněžněji, aby zůstala našlehaná a pevná. Pokud byste míchali příliš horlivě, bílky se rozpustí a směs bude příliš tekutá.

Těsto naplňte do cukrářského sáčku a na plech vystlaný pečícím papírem tvořte malá kolečka nebo podlouhlé válečky, pokud chcete mít cukrářské piškoty. Jestliže sáček nemáte, ustřihněte růžek z nějakého pevnějšího mikrotenového a nebo použijte lžíci. S hmotou pracujte opatrně a pokud možno co nejrychleji, aby vám nezačala padat (piškoty by se pak roztékaly a byly nízké).

Kolečka pečte v troubě vyhřáté na 180°C cca 5 – 10 minut dozlatova – dle zkušenosti s vaší troubou. Upečené piškoty nechte dobře vychladnout a také proschnout na vzduchu (několik hodin), jinak by totiž mohly snadno zvlhnout a nebudou to ty správné křupavé piškoty.

Dětská specifika:

  • Ač se u svých sladkých receptů snažím vždy alespoň o nějakou přidanou hodnotu, osobně nejsem zastáncem toho, aby vyloženě cíleně mlsaly děti do 1 roku, které ještě nemají ustálený jídelníček, teprve se učí stravovat a "ochutnávají". Proto tedy zařazení receptu do této kategorie.
  • Celozrnná mouka je lepší vzhledem ke své vyšší nutriční hodnotě, zvažte však schopnost střev vašeho dítěte celozrnné potraviny strávit (určitě tedy nedoporučuji minimálně do 1 - 2 let). Místo celozrnné mouky můžete použít bílou a recept by měl i přesto fungovat.
  • Pozor na kokosový cukr, který by vzhledem ke kokosovému původu mohl být potenciálním alergenem.
2019-03-29 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy20 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI