Stracciatella koláč s borůvkami, ostružinami a borůvkovým coulis zpět

Těsto:
špaldová mouka190 ghladká mouka60 gstudené máslo125 g
třtinový cukr nebo cukr krystal100 gstudená vodacca 5 - 6 lžicsůl špetka
semínka z vanilkového lusku dle chuti
Náplň:
mascarpone500 gnízkotučný tvaroh250 g70% hořká čokoláda80 g
třtinový cukr nebo cukr krystal180 gvejce2 ksčeské borůvky150 g
čerstvé ostružiny dle chuti
Borůvkové coulis:
české borůvky250 gcukr150 gvanilkový lusk dle chuti
voda1 dc
Dále se bude hodit:
40% smetana ke šlehání dle chutihořká čokoláda dle chutičerstvé ostružiny dle chuti
špaldová mouka 190 g, hladká mouka 60 g, studené máslo 125 g, třtinový cukr nebo cukr krystal 100 g, studená voda cca 5 - 6 lžic, sůl špetka, semínka z vanilkového lusku dle chuti, mascarpone 500 g, nízkotučný tvaroh 250 g, 70% hořká čokoláda 80 g, třtinový cukr nebo cukr krystal 180 g, vejce 2 ks, české borůvky 150 g, čerstvé ostružiny dle chuti, české borůvky 250 g, cukr 150 g, vanilkový lusk dle chuti, voda 1 dc, 40% smetana ke šlehání dle chuti, hořká čokoláda dle chuti, čerstvé ostružiny dle chuti

Příprava

Tento koláč vznikl jako rychlý dezert pro návštěvu z toho, „co dům dal“. Mouka, máslo, nějaký tvaroh či mascarpone, čokoláda a ovoce se najde vždy. Tato kombinace navíc funguje. Koláč můžete servírovat jen tak nebo s borůvkovým coulis a šlehačkovým nokem.

  1. Ze všeho nejdříve si připravte těsto. Obě mouky smíchejte spolu s cukrem, vanilkou a špetkou soli. Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a prsty vytvořte drobenku. Spolu se studenou vodou (vodu přidávejte postupně, dokud se směs nespojí – nesmí se však lepit a být tekutá) vytvořte ze směsi kouli, kterou nechce min. 15 min odpočívat v lednici.
  2. Koláčovou formu vytřete máslem. Těsto si na pomoučeném vále rozválejte a vyložte jím formu. Přečnívající těsto odstraňte. Dno propíchejte vidličkou a dejte péct na 190°C na cca 15 minut, dokud nezačne těsto zlátnout. Poté vyndejte a nechce lehce zchladnout.
  3. Mascarpone, tvaroh, cukr i vejce spolu vyšlehejte. Na hrubo do směsi nastrouhejte hořkou čokoládu. Promíchejte a naneste na předpečené těsto. Uhlaďte a po okrajích koláče nasypte půlku z omytých borůvek. Pečte na 190°C po dobu cca 25-30  min. dle výkonnosti trouby.
  4. Hotový koláč nechte zchladnout. Posypte jej zbytkem borůvek a dozdobte čerstvými ostružinami.

Borůvkové coulis

  1. Borůvky nechte spolu s vodou, vanilkou a cukrem vařit na středním ohni.
  2. Jakmile je ovoce „rozvařené“, směs propasírujte přes jemné sítko a nechce na mírném ohni pomalu redukovat – dokud nevznikne lesklá sirupovitá omáčka.
  3. Cukr můžete přidat či ubrat dle chuti borůvek.

TIP: Koláč můžete podávat na talíři ozdobeném nahrubo nastrouhanou hořkou čokoládou, borůvkovým coulis, nokem s vyšlehané 40% smetany a čerstvými ostružinami.

2016-09-29 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI