Střapatý jablečný koláč s tvarohem pro děti od 1 roku

zpět
Střapatý jablečný koláč s tvarohem pro děti od 1 roku
Těsto:
máslo90 golej100 mlvejce2 ks
celozrnná špaldová mouka100 ghladká bílá mouka240 gprášek do pečiva1/2 balíčku
xylitol - březový cukr50 g
Náplň:
polotučný tvaroh1 vaničkajogurt2 lžícexylitol, případně cukr krystal20 g
vejce1 kscitronová kůra dle chutistředně velká jablka4 ks
vanilkový cukrcca 1 lžícemletá skořice dle chuti
máslo 90 g, olej 100 ml, vejce 2 ks, celozrnná špaldová mouka 100 g, hladká bílá mouka 240 g, prášek do pečiva 1/2 balíčku, xylitol - březový cukr 50 g, polotučný tvaroh 1 vanička, jogurt 2 lžíce, xylitol, případně cukr krystal 20 g, vejce 1 ks, citronová kůra dle chuti, středně velká jablka 4 ks, vanilkový cukr cca 1 lžíce, mletá skořice dle chuti

Příprava

Letošní jablečné šílenství začíná tímto receptem na koláč. Snažila jsem se o trošku zdravější verzi, a tak jsem použila celozrnnou mouku, tvaroh a také novinku (alespoň tedy u nás doma) ve slazení – březový cukr.

Rozpusťte máslo a k němu vešlehejte olej (používám řepkový), poté také 2 celá vejce, xylitol nebo cukr a postupně pak zapracujte i kypřící prášek a oba druhy mouky. Výsledné těsto je trošku mastné a lehce drobivé, ale určitě by vám mělo držet pohromadě. Dejte jej na půl hodinky odpočinout do lednice.

Mezitím si připravte náplň. Smíchejte tedy tvaroh, jogurt, xylitol, jedno vajíčko a dle chuti také strouhněte i kůru z BIO nebo dobře omytého citronu (2x spařit vroucí vodou, aby se z  kůry dostala chemie). Pak budete potřebovat ještě zhruba čtyři středně velká jablíčka, která si oloupejte od slupky a nastrouhejte nahrubo.

Až těsto vytáhnete z lednice, oddělte z něj zhruba tři čtvrtiny, a ty namačkejte do silikonové (nebo dobře vymazané či pečícím papírem vystlané) koláčové formy na sílu přibližně půl centimetru, a ideálně tak, abyste vytvořili i zhruba centimetrový okraj. Na pár místech na dně propíchejte vidličkou, aby z těsta mohla unikat horká pára a tolik se vám nevzdouvalo. Na vrstvu těsta rozetřete tvarohovou náplň a doplňte vrstvou strouhaných jablek. Tu můžete ještě doladit vanilkovým cukrem a troškou skořice. Jako tečku na závěr nahoru nastrouhejte nebo nadrobte zbylé těsto (jak jsem psala, těsto je více drobivé, tak by to vlastně neměl být žádný problém).

Pečte v troubě vyhřáté na 180°C (horkovzduch) přibližně půl hodinky – nebo jinak, dle zkušeností s vlastní troubou – dokud nebude koláč na povrchu krásně zlatý.

Dětská specifika:

  • pro obsah tvarohu a celých vajec (bílkovinná zátěž pro ledviny) řadím do kategorie od 1 roku
  • alergenem je také skořice
  • i bez tohoto potravinového omezení mám za to, že děti mladší jednoho roku nemají důvod "mlsat", terpve se učí základním stravovacím návykům
2016-11-11 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostpodzim
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI