Střapatý jablečný koláč s tvarohem pro děti od 1 roku zpět

Těsto:
máslo90 golej100 mlvejce2 ks
celozrnná špaldová mouka100 ghladká bílá mouka240 gprášek do pečiva1/2 balíčku
xylitol - březový cukr50 g
Náplň:
polotučný tvaroh1 vaničkajogurt2 lžícexylitol, případně cukr krystal20 g
vejce1 kscitronová kůra dle chutistředně velká jablka4 ks
vanilkový cukrcca 1 lžícemletá skořice dle chuti
máslo 90 g, olej 100 ml, vejce 2 ks, celozrnná špaldová mouka 100 g, hladká bílá mouka 240 g, prášek do pečiva 1/2 balíčku, xylitol - březový cukr 50 g, polotučný tvaroh 1 vanička, jogurt 2 lžíce, xylitol, případně cukr krystal 20 g, vejce 1 ks, citronová kůra dle chuti, středně velká jablka 4 ks, vanilkový cukr cca 1 lžíce, mletá skořice dle chuti

Příprava

Letošní jablečné šílenství začíná tímto receptem na koláč. Snažila jsem se o trošku zdravější verzi, a tak jsem použila celozrnnou mouku, tvaroh a také novinku (alespoň tedy u nás doma) ve slazení – březový cukr.

Rozpusťte máslo a k němu vešlehejte olej (používám řepkový), poté také 2 celá vejce, xylitol nebo cukr a postupně pak zapracujte i kypřící prášek a oba druhy mouky. Výsledné těsto je trošku mastné a lehce drobivé, ale určitě by vám mělo držet pohromadě. Dejte jej na půl hodinky odpočinout do lednice.

Mezitím si připravte náplň. Smíchejte tedy tvaroh, jogurt, xylitol, jedno vajíčko a dle chuti také strouhněte i kůru z BIO nebo dobře omytého citronu (2x spařit vroucí vodou, aby se z  kůry dostala chemie). Pak budete potřebovat ještě zhruba čtyři středně velká jablíčka, která si oloupejte od slupky a nastrouhejte nahrubo.

Až těsto vytáhnete z lednice, oddělte z něj zhruba tři čtvrtiny, a ty namačkejte do silikonové (nebo dobře vymazané či pečícím papírem vystlané) koláčové formy na sílu přibližně půl centimetru, a ideálně tak, abyste vytvořili i zhruba centimetrový okraj. Na pár místech na dně propíchejte vidličkou, aby z těsta mohla unikat horká pára a tolik se vám nevzdouvalo. Na vrstvu těsta rozetřete tvarohovou náplň a doplňte vrstvou strouhaných jablek. Tu můžete ještě doladit vanilkovým cukrem a troškou skořice. Jako tečku na závěr nahoru nastrouhejte nebo nadrobte zbylé těsto (jak jsem psala, těsto je více drobivé, tak by to vlastně neměl být žádný problém).

Pečte v troubě vyhřáté na 180°C (horkovzduch) přibližně půl hodinky – nebo jinak, dle zkušeností s vlastní troubou – dokud nebude koláč na povrchu krásně zlatý.

Dětská specifika:

  • pro obsah tvarohu a celých vajec (bílkovinná zátěž pro ledviny) řadím do kategorie od 1 roku
  • alergenem je také skořice
  • i bez tohoto potravinového omezení mám za to, že děti mladší jednoho roku nemají důvod "mlsat", terpve se učí základním stravovacím návykům
2016-11-11 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostpodzim
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI