Sušenky bez lepku BKM, vajec, bez přidaného curkru zpět

Ingredience:
jablečné pyré (odšťavněné)300 gjáhlová mouka100 grýžová polohrubá mouka150 g
tapioka škrob30 gkokosový olej30 gbio skořice Sonnentor na špičku lžičky
jablečné pyré (odšťavněné) 300 g, jáhlová mouka 100 g, rýžová polohrubá mouka 150 g, tapioka škrob 30 g, kokosový olej 30 g, bio skořice Sonnentor na špičku lžičky

Příprava

Jelikož mi zůstává po odšťavnění vždy spousta "odpadu", rozhodla jsem se pro jeho zužitkování v podobě sušenek. Při hraní s modelínou jsme narazili se synem na zvířátka, která byla vlisována do víček od modelíny. Netrvalo mi dlouho, než mi blesklo hlavou, že by se tato víčka mohla dále využít pro jiný účel a jelikož si ráda hraji, tak jsem si hned těsto zadělala.

Do větší mísy nasypeme jáhlovou a rýžovou mouku, přidáme tapioka škrob, jablečné pyré, špetku skořice a rozpuštěný kokosový olej.
Tapioka škrob usnadňuje práci s těstem, lépe drží pohromadě a prodlouží trvanlivost hotového produktu. 
Ze surovin, které jsme si dali do mísy, vypracujeme těsto, práce s těstem je trošku náročnější, ale díky tapioka škrobu hezky drží pohromadě. Bohužel těsto nejde vyválet a vykrajovat tak, aby šel vtlačit obrázek. Takže se musíte spokojit s klasickými vykrajovátky, udělat menší placičku a vykrojit klasickým vykrajovátkem - kroužek, srdíčko... Je ideální jej vtlačit do nějaké formy a vyklepnout nebo prostě a jednoduše vtlačit do klasických vykrajovátek, případně udělat jen vyšší kuličky, které lehce rozmáčkneme vidličkou, fantazii se meze nekladou.
Já použila víčka od modelíny, udělala si menší placičku a přitlačila ji na víčko, opatrně sundala a vznikl mi obtisk na těstě. Hotové vykrojené těsto klademe na plech s pečícím papírem.
Připravené sušenky vložíme do rozehřáté trouby na 180°C, pečeme 20-30 minut, vyzkoušíme nadzdvihnutím pár kousků sušenek, pokud začne spodek růžovět, vyndáme ven.

2016-06-27 Dezerty

Poznámka

Pokud se nemusíte vyhýbat lepku, klidně můžete nahradit bezlepkové varianty špaldovou moukou. Pokud použijete neodšťavněná jablka, bude zapotřebí přidat více mouky.

Autor:

Počet porcí
30
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostdětská oslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI