Švestkance zpět

Ingredience:
polohrubá mouka500 gcukr50 gsůl5 g
mléko250 mlcelé vejce1 ksmáslo50 g
droždí20 gmletá citronová kůra1 lžičkašvestky dle potřeby
mletý mák dle chuticukr moučka dle chutimáslo2 lžíce
polohrubá mouka 500 g, cukr 50 g, sůl 5 g, mléko 250 ml, celé vejce 1 ks, máslo 50 g, droždí 20 g, mletá citronová kůra 1 lžička, švestky dle potřeby, mletý mák dle chuti, cukr moučka dle chuti, máslo 2 lžíce

Příprava

A tak jsem si říkala, že už mám ty švestky za sebou. Jenže pak jsem odjela k našim a táta jeden večer společně s košem lískáčů přinesl i takový malý košík švestek. Prý že bych mohla klukům upéct švestkance.

Se švestkanci ovšem byla potíž. Zalovila jsem v paměti. Vybavilo se mi zaprvé to, že se mi upečené švestkance vždycky na pohled líbily. A pak taky to, že jsem nikdy neměla ráda kombinaci máku a švestek. A protože bylo dopoledne a já neměla co dělat a máma byla v práci (kvůli receptu), zasedla jsem k internetu, abych se řádně poučila.

 

Nic. To se mi ještě nestalo. Švestkance oficiálně neexistují. Dají se najít švestkové bochánky s mákem nebo švestkové buchty, také buďáky (švestkance jinak pojmenované - a nebo naopak, kdo ví) ale švestkance zkrátka ne. A to je tady v okolí Sázavy v sezóně peče snad každá hodpodyňka. Je to takové mikroregionální jídlo s mikroregionálním názvem, zdá se mi. :-)
 
V hrnku utřeme droždí se lžičkou cukru, zalijeme ho trochou vlažného mléka a zaprášíme moukou. Odložíme ho někam na teplé místo a necháme vzejít kvásek. 
 
V rendlíku ohřejeme mléko a v něm rozpustíme máslo. Necháme ho prochladnout tak, aby bylo pouze vlažné. 
 
Ve větší míse promícháme mouku, cukr, sůl a citronovou kůru a uprostřed uděláme důlek. Do něj přidáme kvásek a mléko s rozpuštěným máslem a rozkvrdlaným vejcem. Zaděláme hladké a nelepivé těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme ho kynout tak dlouho, dokud se alespoň dvakrát nezvětší.
 
Pak z něho tvarujeme kuličky, které prsty roztahujeme na tenké placky. Doprostřed každé placky dáme lžičku máku smíchaného s cukrem a tři až čtyři poloviny švestek, placku sbalíme do bochánku a položíme ji spojem dolů na vymazaný plech. Mezi bochánky necháme dostatečně velké mezery. Přikryjeme je utěrkou a necháme ještě nějakou dobu kynout. 
 
Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů tak dlouho, dokud nezezlátnou (cca půl hodiny).
 
Ještě horké bochánky potřeme rozpuštěným máslem, budou tak vláčnější.
2014-09-03 Dezerty

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI