Švestkový koláč s mandlemi a skořící zpět

Ingredience:
listové těsto1 balenímáslo (kousek na vymazání formy)130 gkrupicového cukru (ještě hrstka na posypání)100 g
mleté mandle (lískové oříšky)100 gvejce2 kszralé švestky600 g
mletá skořice špetkamandlové lupínky na posypaní hrstkahrubá mouka (na vysypání formy) hrstka
listové těsto 1 balení, máslo (kousek na vymazání formy) 130 g, krupicového cukru (ještě hrstka na posypání) 100 g, mleté mandle (lískové oříšky) 100 g, vejce 2 ks, zralé švestky 600 g, mletá skořice špetka, mandlové lupínky na posypaní hrstka, hrubá mouka (na vysypání formy) hrstka

Příprava

Tenhle koláč má trochu mírný nádech podzimu ale péct ho můžete kdykoli máte po ruce čerstvé švestky nebo blumy. Recept je velmi jednoduchý ale výsledek famózní.

Formu na koláč vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
Švestky omyjte, odpeckujte, nakrájejte na čtvrtky a odložte stranou. 
   
Předehřejte troubu na 180 C.
 
Ručním elektrickým šlehačem vyšlehejte máslo s cukrem, přidejte mleté mandle a postupně obě celá vejce.
Vyválejte listové těsto na pomoučněném vále na tenkou placku. 
Těsto vložte do formy, přitiskněte k okrajům a dno lehce propíchejte vidličkou.
Na těsto rozetřete  stěrkou mandlovou náplň. 
Do náplně vkládejte připravené švestky.
Zlehka je zatlačte do náplně a posypte skořicí, troškou cukru a mandlovými lupínky.
Koláč vložte do vyhřáté trouby. Pečte zhruba 40 minut.
Občas zkontrolujte. Koláč je upečený, když okraje listového těsta a mandlová náplň zezlátnou.    
Vyzkoušejte špejlí, pokud se těsto nelepí, máte hotovo.
 
Teď už si jen přivoňte a až koláč vychladne, vychutnejte si kombinaci švestek, mandlí a skořice.
2014-11-19 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI