Tapioca puding s kokosovým mlékem a marakujou - bezlepkový, bezlaktózový, veganský zpět

Ingredience:
tapiokové perličky100 gvoda300 mlkokosové mléko300 ml
třtinový cukr3 lžícevanilka/skořice špetkamarakuja dle potřeby
další sezónní ovoce dle chuti
tapiokové perličky 100 g, voda 300 ml, kokosové mléko 300 ml, třtinový cukr 3 lžíce, vanilka/skořice špetka, marakuja dle potřeby, další sezónní ovoce dle chuti

Příprava

K tomuto pudingu jsem poprvé našla cestu před 2 lety v práci. Zpočátku na mne působil celkem nedůvěryhodně a vzhledově připomínal spíš nějaký druh kaviáru, podobně jako chia-puding, nakonec jsem se ale odhodlala a zkusila ho poté, co jeden zákazník v pátek odpoledne nakoupil snad 8 balení a řekl, že původně ho kupovali domů dceři, která drží má alergii na laktózu, ale nakonec začal tenhle tapiokový podivín chutnat celé rodině.
V tu dobu byl relativně levnou, chutnou a rychlou svačinou v době krátké pauzy. V momentě kdy jsem přestala působit na jednotlivých prodejnách, ale spíš v kanceláři a ve výrobě, jsem zjistila že se prodává už i u nás doma v Hustopečích ve zdravé výživě. Cena byla pořád velmi přijatelná. Letos ale výrobce cenu poměrně dost zvedl, a to na takovou výší že už mi přišla přemrštěná.
Tak jsem koupila tapiokové perličky a puding konečně zkusila i doma. V obchodě přidávají obvykle konzervované ovoce nebo čokoládu, já rády přidávám šťavnaté a lehce nakyslé sezonní, nebo (pokud si chci vyhodit z kopýtka) marakuju alias passionfruit alias mučenku.

Marakuja je exotické ovoce, které nádherně voní, trochu jako "tutti frutti" a podle stupně zralosti je lehce nebo velmi kyselé a lehce nasládlé. Je to to ovoce, které ve vietnamských bistrech dostanete v pomerančové freshi. Kupuji ho obvykle v Makru, občas se ale podaří sehnat v akci (naprosto nárazově a nepředvídatelně) za pár korun v Tescu nebo v Albertu, stoprocentně seženete v Brně na Olomoucké a v Praze v Sapě. Obvykle stojí zhruba 50-60 Kč/4ks.

Kokosové mléko už je dneska celkem snadno dostupné ve větších supermaketech, ve zdravých výživách, nejlevněji samozřejmě v asijských potravinách. Většinou kupuju značku AROY-D. Mimo tenhle recept určitě upotřebíte do indických curry, kde utváří skvělou jemnou chuť.

Tapiokové perličky přelijte v rendlíku vodou a nechte zhruba 30 minut nasáknout, poté přidejte cukr, kokosové mléko a případnou vanilku či skořici a na středním plameni pomalu vařte zhruba 10 minut za stálého míchání. Průběžně zkoušejte, zda už perličky změkly na skus. Puding nevařte příliš hustý, během chladnutí ještě zhoustne a zpevní (stejně jako normální puding).

Ještě teplý pudink přelijte do skleniček a nechte lehce vychladnout, poté ozdobte nakrájeným ovocem a vyškrábanou dužinou z marakuji. Pokud se nechystáte puding hned konzumovat, zavíčkujte skleničky a skladujte v lednici po dobu několika dní.

2016-11-10 Dezerty

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI