Tartaletky s jablečným krémem zpět

Ingredience:
rýžová mouka polohrubá180 gpohanková mouka hladká120 ghokaido dýně124 g
jablka120 gřepkový olej42 gjablečný ocet3 kapky
kypřící prášek bez fosfátů3 lžičkydatlový sirup30 gtřtinový cukr90 g
kakaový prášek25 gperníkové koření2 lžičkymandlové mléko Provamel400 - 500 ml
Jablečný pudink na 3 tartaletky:
jablka232 gagarová tyčinka1/2 ksmleté lískové oříšky na posypání
rýžová mouka polohrubá 180 g, pohanková mouka hladká 120 g, hokaido dýně 124 g, jablka 120 g, řepkový olej 42 g, jablečný ocet 3 kapky, kypřící prášek bez fosfátů 3 lžičky, datlový sirup 30 g, třtinový cukr 90 g, kakaový prášek 25 g, perníkové koření 2 lžičky, mandlové mléko Provamel 400 - 500 ml, jablka 232 g, agarová tyčinka 1/2 ks, mleté lískové oříšky na posypání

Příprava

Tento recept byl původně pouze na perník s karobovou polevou, ale jelikož si ještě nechci naše mládě příliš zmlsat, připravila jsem extra tartaletky pro našeho mlsáčka, kterému by samozřejmě karobová poleva chutnala rovněž, ale vím, že agarové dezerty miluje, a tak to pro mě byla rovněž příležitost vyzkoušet krém, který by držel, a šlo s ním zdobit.

Dnes jsem si hrála s jablečným krémem, jáhličkami a agarem. Jáhly být v krému nemusí, ale drží pěkně světlou barvu, určitě půjde i čistě z jablek.
Další možnosti, aby jablka zatuhly, jsou: vanilkový pudink, či škrob čistý, tapioka škrob, želatina, kokosový olej, citrusový pektin...
Jen je třeba počítat s tím, že agar má svoji specifickou chuť, tudíž je na každém jakou cestou se vydá. Zda to bude cesta agaru a případně si jablíčka dosladí či zvolí cestu želatiny nebo jiné mnou nabídnuté možnosti. Osobně příště zkusím přidat ještě šťávu z hroznů pro větší výraznost konečného krému, rezerva v hustotě tam byla dostačující a krém zatuhl krásně.

Já jsem z tohoto množství těsta připravila perník o průměru 27cm a tři tartaletky, tudíž pokud budete chtít jen vyzkoušet, tak množství těsta zredukujte.

Recept na Perník s karobovou polevou naleznete ZDE.

Dýni oloupeme, vydlabeme, nastrouháme najemno, zrovna tak jablko, které oloupeme, zbavíme jádřince a nastrouháme rovněž k dýni najemno. Přidáme sladidlo, já si tentokrát sladidla namíchala, spotřebovávala jsem zbytky, lze použít jakékoliv sladidlo, jen je důležité myslet na to, že pokud bude použito jen tekuté, bude zapotřebí ubrat na rostlinném mléku.
K dýni, jablkům a sladidlu přidáme perníkové koření, olej, pár kapek jablečného octa, který nám zajistí nadýchanost těsta a zároveň nám korpus nespadne, průběžně přidávané ingredience, mícháme pomocí vařečky. Dále přidáme kakaový prášek, část rostlinného mléka. Za stálého míchání vařečkou přisypeme mouky s kypřícím práškem a zbylé rostlinné mléko. Každé rostlinné mléko má trochu jinou konzistenci, proto jsem raději nafotila konečnou konzistenci mnou připraveného těsta. Nakonec do těsta vmícháme kypřící prášek. Formičky na tartaletky vysteleme pečícím papírem nebo použijeme silikonovou formu, kde máme jistou, že nebude problém s vyklopením.
Připravené těsto nalijeme do formy vystlané pečícím papírem, rovnoměrně rozetřeme. Takto připravené perníkové těsto vložíme do předehřáté trouby, pečeme na 180-200°C přibližně 30 minut, vyzkoušíme špejlí.
Korpus necháme důkladně vychladnout, ideálně přes noc.

Příprava krému je velmi snadná, stačí si uvařit jáhly, které propláchneme a několikrát spaříme horkou vodou. Já jsem zužitkovala zbytky od oběda, tudíž neuvádím gramáž před vařením.

Jablka oloupeme, nastrouháme, přidáme natrhanou agarovou tyčinku. Ideálně ji dáme na dno do šťávy, kterou pustí nastrouhaná jablka. Agarovou tyčinku povaříme společně s jablky, v případě potřeby lehce podlijeme vodou nebo šťávou, ale jen tolik, aby se nám jablka nepřichytila. Já jsem vařila přibližně 5 minut. Do uvařené směsi jablek a agaru přidáme uvařené jáhly, důkladně rozmixujeme. Necháme lehce vychladnout, aby se nechal naplnit zdobící sáček připravenou směsí a směs nám netekla ven. Naplněný sáček dáme zachladit do lednice na 20 minut, kontrolujeme, nesmí úplně zatuhnout jen mírně téct, aby s připraveným krémem šlo zdobit. Agar chladnutím tuhne, tudíž nesmí zatuhnout v sáčku. 
Pokud nechcete přislazovat cukrem, je možné povařit jablka s rozinkami či předem namočenými datlemi. Máčíme z důvodu, aby šly datle lépe rozmixovat. Případně přidat odšťavněnou šťávu z hroznového vína.
Pokud budete připravovat pro dospělé, určitě přislaďte.

Připravenou směsí tartaletky nazdobíme a posypeme mletými lískovými oříšky, dáme zatuhnout do lednice.

2016-10-25 Dezerty

Poznámka

Z uvedeného množství surovin jsem připravila 1 perník do form o průměru 27 cm a 3 tartaletky.

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI