Točený cuketový makový koláč se švestkami (univerzální nekynuté koláčové těsto) zpět

Ingredience:
najemno nastrouhaná cuketa, zbavená šťávy190 gšpaldová mouka hladká300 gprášek do pečiva bez fosfátů1 ks
Bio České Ghíčko (120g alsan bio)100 gsůl špetkapanela či jiný cukr1 lžička
špaldová mouka hladká na pomoučnění
Náplň:
mletý mák1 hrnekrostlinné mléko (mandlové)1/4 hrnkusladidlo (panela) dle chuti
švestky (nemusí být)3 ks
najemno nastrouhaná cuketa, zbavená šťávy 190 g, špaldová mouka hladká 300 g, prášek do pečiva bez fosfátů 1 ks, Bio České Ghíčko (120g alsan bio) 100 g, sůl špetka, panela či jiný cukr 1 lžička, špaldová mouka hladká na pomoučnění, mletý mák 1 hrnek, rostlinné mléko (mandlové) 1/4 hrnku, sladidlo (panela) dle chuti, švestky (nemusí být) 3 ks

Příprava

Na Facebooku na mě pořád vyskakují nějaké receptíky a většinou už jsem imunní a jen je přejdu, ale makové koláče, tak ty mě tedy chladnou nenechávají a strašně mě zaujal točený koláč od Gurmet Dalibor P.. Surovinově je pro nás bohužel ještě nevhodný, ale stačil pohled a věděla jsem, že víkendové lelkování se konat nebude a šlo se tvořit. Využila jsem díky sezóně opět cuketové nekynuté těsto  je prostě TOP, tento koláč je naprosto famózní.

Příprava je velmi snadná. Očistíme si cuketu, nastrouháme najemno a vymačkáme z ní vodu K nastrouhané a vymačkané cuketě přidáme České Ghíčko bio, kypřící prášek, mouku, špetku soli, cukr a vypracujeme těsto. Těsto nesmí být příliš lepivé, dle potřeby případně přidáme mouku, ale ne příliš.

Pomoučníme si vál, rozválíme těsto, které pokrájíme na obdélníky, které potřeme připravenou makovou náplní (do hrnce nasypeme mák, přilijeme rostlinné mléko, povaříme a zredukujeme, aby mák netekl, a osladíme dle chuti). Obdélníčky stočíme do ruličky, kterou překrojíme, záleží, jak dlouhé ruličky děláme. Stočené těsto klademe do vymaštěné formy tak, aby náplň vykukovala na povrch. Válečky klademe jeden vedle druhého. Mezi mezery v těstě můžeme vtlačit pokrájené švestky. Připravený koláč pomažeme Ghíčkem, vložíme do trouby a pečeme do zrůžovění, přibližně 20 minut. Po upečení opět ještě jednou potřeme Ghíčkem.

Moučník necháme vychladnout, pak již jen lehce posypeme cukrem a vychutnáme tu dobrůtku.

Přeji příjemné mlsání.

2018-08-16 Dezerty

Poznámka

Z uvedených surovin jsem připravila koláč do formy o průměru 16 cm a 2 tartaletky. Tento koláč byl menší, určitě se vyplatí dvojitá dávka těsta.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI