Torta sbrisolona (italský mandlový koláč) zpět

Ingredience:
mouka200 gkukuřičná mouka200 gmandlecca 200 g
cukr200 gvanilka nebo vanilkový cukr dle chutisádlo100 g
máslo100 gcitronová kůra z 1 citronu dle chutižloutek2 ks
mouka 200 g, kukuřičná mouka 200 g, mandle cca 200 g, cukr 200 g, vanilka nebo vanilkový cukr dle chuti, sádlo 100 g, máslo 100 g, citronová kůra z 1 citronu dle chuti, žloutek 2 ks

Příprava

Křupavý koláč z města Mantova plný mandlí, vanilky a cukru. Jeho forma je trochu atypická. Při přípravě se totiž těsto zlehka nadrobí do formičky, a když se vytáhne z trouby, je krásně křehké a rozpadá se na malé kousky během jeho konzumace.

Jedná e o starý recept chudých vesničanů z doby okolo 16. století, který by se dle tradice měl připravovat z kukuřičné mouky a vepřového sádla.

Nicméně časem se recept upravil a dnes najdeme řadu jeho variant. kukuřičná mouka se míchá s moukou klasickou, stejně tak jako sádlo s obyčejným máslem. Dle tradic by se dort prý neměl krájet, ale doslova lámat prsty na menší kousky.

Ideálně se konzumuje v kombinaci s dezertními víny jako je například Malvasia, Passito di Pantelleria nebo Vin Santo. Italové kousky sbrisolony rádi do těchto vín namáčejí. Oblíbené jsou i s čokoládovými krémy, marmeládou, vaječným krémem zabaione či s mascarpone. My si tuto delikatesu můžeme vychutnat i u odpoledního šálku kávy…

Rozmixujeme na velmi hrubo většinu mandlí (hrst si necháme stranou) a smícháme je v misce společně s oběma moukami, změklým sádlem a máslem, citronovou kůrou, vanilkou, cukrem (část si necháme stranou na závěrečné posypání) a žloutky.

Máslem vymažeme formičku na dort (ideální průměr okolo 25 cm) a postupně do ní směs sypeme, doslova drolíme mezi prsty. Na závěr posypeme vršek celými mandlemi a pocukrujeme. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 150 stupňů na asi 40 minut.

2017-03-07 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI