Tvarohová zebra zpět

Těsto:
máslo100 gcukr krupice100 gvejce1 ks
sůl špetkapolohrubá mouka225 g
Náplň:
tvaroh1 kgzakysaná smetana200 gmléko150 ml
moučkový cukr150 gvejce2 ksgustin (nebo 1,5 sáčku vanilkového pudinkového prášku)60 g
vanilkový cukr1 kskakao3 lžíce
máslo 100 g, cukr krupice 100 g, vejce 1 ks, sůl špetka, polohrubá mouka 225 g, tvaroh 1 kg, zakysaná smetana 200 g, mléko 150 ml, moučkový cukr 150 g, vejce 2 ks, gustin (nebo 1,5 sáčku vanilkového pudinkového prášku) 60 g, vanilkový cukr 1 ks, kakao 3 lžíce

Příprava

Tenhle  moučník je vhodný pro všechny milovníky hutných tvarožníků, kteří chtějí "za málo peněz hodně muziky". Tvarohová zebra je poměrně jednoduchá, chuťově výborná a ještě s ní uděláte dojem, že jste profík. Jen se na vás navalí spousta otázek "Jak jsi to udělala? To musí být strašně těžké, ne?"

Zebra z fotek byla pečena ve formě s průměrem 22 cm, níže v receptu je nechána i jedna starší fotka, kde se zebra pekla ve formě 27 cm (je tedy nižší a méně efektní).

Těsto
Troubu nastavíme na 180°C (horkovzduch na 160°C) a než se rozehřeje, připravíme si těsto a náplň.

Změklé máslo a cukr utřeme. Přidáme sůl a vejce a spojíme s máslovým základem.

Nakonec nasypeme mouku a vytvoříme těsto podobné lineckému (jen mastnější). Dortovou formu (dno i boky) vymažeme máslem a rukama do ní napěchujeme těsto tak, aby mělo trochu zvýšený okraj.

Náplň
V mléce rozmícháme gustin (nebo pudink). Všechny ostatní suroviny kromě kakaa dáme do větší mísy, přidáme mléko s gustinem a důkladně vyšleháme do hladké hmoty (robot nebo šlehač je teď ideálním pomocníkem:o).

Třetinu  krému (asi 500g) odlijeme a zašleháme do ní kakao. Pokud je po přidání kakaa směs hodně tuhá, můžeme ji naředit několika lžícemi mléka. 

Nyní máme dvě části, světlé je 2x víc než tmavé.

Vezmeme dvě stejné lžíce nebo naběračky. Doprostřed formy dáme na těsto 2 lžíce (naběračky) světlé hmoty, na ni lžíci (naběračku) tmavé hmoty, a tak pořád dokola do spotřebování surovin. Náplň dávejte pořád doprostřed jakoby do komínku na sebe, hmota se bude roztékat do stran a zaplňovat formu. Pokud se jí moc nechce, stačí formou trochu zakroutit. Tímhle jednoduchým způsobem vytvoříme ono zebrování.

Formu položíme na plech (z formy může prosakovat tuk nebo vytéct část náplně) a vložíme do trouby. Pečeme asi hodinu a půl (záleží na troubě, v jedné troubě jsem jí kdysi pekla dvě hodiny než byla hotová). Propečenost zkoušíme buď špejlí a nebo důvěřujeme zkušenostem a víme, že jakmile se nahoru zvedne i střed (ten se zvedá jako poslední), je upečeno.

Troubu vypneme a zebru v ní necháme trochu dojít (při otevřeme dvířka trouby). Podáváme zcela vychladnuté, případně vychlazené z lednice.

2019-10-23 Dezerty

Poznámka

Zdroj: http://www.mamincinyrecepty.cz/ruzne-moucniky/tvarohova-zebra

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI