Tvarohové minimazance zpět

Ingredience:
špaldová mouka (T 630)200 gcelozrnná mouka50 gtvaroh ve vaničce250 g
povolený tuk (Hera máslová)80 gtřtinový cukr50 gvejce2 ks
prášek do pečiva bez fosfátů1 ksvanilkový cukr1/2 balíčkurozinky namočené v rumu2 - 3 lžíce
mandlové plátky + na posypání60 ghřebíček2 ksskořice1 lžička
mletý muškátový oříšek1/4 lžičkymletý zázvor1/2 lžičkymletý kardamon1/8 lžičky
vejce na potření mazance1 ks
Kříže:
špaldová mouka3 lžícecukr krupice1/2 lžícevoda4 lžíce
Glazura:
cukr krupice1 lžícevoda1 lžíce
špaldová mouka (T 630) 200 g, celozrnná mouka 50 g, tvaroh ve vaničce 250 g, povolený tuk (Hera máslová) 80 g, třtinový cukr 50 g, vejce 2 ks, prášek do pečiva bez fosfátů 1 ks, vanilkový cukr 1/2 balíčku, rozinky namočené v rumu 2 - 3 lžíce, mandlové plátky + na posypání 60 g, hřebíček 2 ks, skořice 1 lžička, mletý muškátový oříšek 1/4 lžičky, mletý zázvor 1/2 lžičky, mletý kardamon 1/8 lžičky, vejce na potření mazance 1 ks, špaldová mouka 3 lžíce, cukr krupice 1/2 lžíce, voda 4 lžíce, cukr krupice 1 lžíce, voda 1 lžíce

Příprava

Blíží se Velikonoce a to u nás nesmí chybět tři věci a jedna z nich je i mazanec. Letos jsem upravila osvědčený recept, a to především o koření, které jsem do něj prve nedávala a musím říci, že výsledek je o dost lepší, přímo navoněnější. Také jsem místo jednoho velkého mazance udělala jeho mini verze a spokojenost byla hlavně u dětí, které si libovaly, že každý má přeci jen ten svůj celý jen pro sebe.

V kastrolku si rozehřejeme tuk, do kterého jsme vložili hřebíčky a špetku kardamonu. Necháme zchladnout a hřebíčky pak vyndáme.

V míse smícháme obě prosáté mouky, prášek do pečiva, koření (skořice, zázvor, muškátový oříšek), cukry, tedy "suché ingredience" a přidáme k nim tvaroh, vejce, zchladlou směs tuku a koření a vypracujeme těsto. Do těsta zapracujeme plátky mandlí a všechny rozinky i s rumem. Těsto si rozdělíme na cca 14 malých bochánků. Nachystáme si formu na muffiny a vymažeme si ji. Jednotlivé bochánky pak vkládáme do formy a na vrch každého z nich naznačíme tupou stranou nože kříž. Mazanečky pak potřeme rozšlehaným vejce.

Z mouky, cukru a vody uděláme pastu, ze které na bochánky malujeme křížky podle stopy nože. Pokud by se vám nechtěl dělat kříže, tak lze po potření vejcem jen posypat plátky mandlí.

Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut do zhnědnutí. Po vyndání z trouby potřeme bochánky glazurou z cukru a vody, aby byly hezky lesklé.

2017-03-28 Dezerty

Autor:

Počet porcí
14
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostvelikonoce
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI