Tvarohový dort s mákem a jablky zpět

Základní těsto (forma 24 cm):
polohrubá mouka200 gmoučkový cukr60 gmáslo (studené)130 g
studená voda2 lžíce
Maková náplň:
mletý mák160 gpráškový cukr50 gmléko160 ml
Tvarohová náplň:
tvaroh750 gvanilkový cukr20 gskořicový cukr10 g
skořice1 a půl lžičkymoučkový cukr45 gžloutek2 ks
bílek2 ksjablka3 ksmeruňková marmeláda4 lžičky
polohrubá mouka 200 g, moučkový cukr 60 g, máslo (studené) 130 g, studená voda 2 lžíce, mletý mák 160 g, práškový cukr 50 g, mléko 160 ml, tvaroh 750 g, vanilkový cukr 20 g, skořicový cukr 10 g, skořice 1 a půl lžičky, moučkový cukr 45 g, žloutek 2 ks, bílek 2 ks, jablka 3 ks, meruňková marmeláda 4 lžičky

Příprava

Včera jsem po zhruba dvou měsících zase na týden zavítala domů a hrozně jsem se na to těšila už několik dní předtím. Nejen kvůli tomu, že zase vidím svou rodinku (což je super, samozřejmě! :)). 

Těšila jsem se na naši kuchyň, kterou miluju, protože je praktická, je v ní vše, co potřebuju a dá se zásobit všemi surovinami, které si zamanu, aniž bych za ně utratila majlant a nebo je těžce sháněla (i když, v neděli je tady u nás na vesnici s obchody podobně jako v Oslu, to zas takový rozdíl není :)). Chtěla jsem upéct něco, co jsem ještě nepekla (tak jako skoro vždycky, i když se obávám, že z pečení čokoládového dortu pro taťku a bráchu vždy, když jsem doma se asi nevyvlečuju - ne, že bych si teda zas tak stěžovala :)) a chvíli se rozhodovala co to bude. Nakonec byla volba úplně jasná. Myslím, že jsem už několikrát zmiňovala, že miluju tvaroh, takže to byla základní surovina, kterou navíc v Norsku dost postrádám a tak ho chci využít, co to jde, dokud můžu. Potom máme doma pytle čerstvého máku a několik beden čerstvých domácích jablek. A domácí meruňkovou marmeládu od tety. Takže jsem celkově tyto suroviny s pár dalšími nějak "intuitivně" nakombinovala a výsledkem jsem příjemně překvapená. Chuť je krásně vyvážená, dort je krásně šťavnatý a celkem výživný, takže se hodí třeba jako snídaně. A nebo svačina. A nebo prostě jen tak :).

Postup

Na stůl si nasypte mouku, cukr a špetku soli. Přidejte dobře vychlazené máslo, které si nakrájejte na malé kostky. Prsty hněte těsto, dokud z něj nebude taková víceméně drobenka. Potom postupně přilévejte studenou vodu, až dokud vám těsto nebude držet při sobě a bude mít měkkou, ale ne lepkavou konzistenci (pokud se vám to stane, přidejte trošičku mouky). Těsto zabalte do plastové fólie a dejte do lednice alespoň na půl hodiny.

Mezitím si připravte makovou náplň. Pomletý mák si smíchejte s cukrem. V hrnci přiveďte do varu mléko a potom k němu přisypte makovou směs. Odstavte z plotny.

Připravte si i tvarohovou náplň. V míse si vyšlehejte sníh ze dvou bílků. V jiné míse pečlivě vymíchejte tvaroh se všemi cukry, skořicí a žloutky. Opatrně vmíchejte sníh.

Předehřejte si troubu na 180 °C. Základní těsto vytáhněte z ledničky a na pomoučené ploše za pomocí též pomoučeného válečku ho vytvarujte do požadovaného tvaru a velikosti (u mě to byla 24cm kulatá forma). Přesuňte do formy vyložené papírem na pečení.

Na těsto přesuňte makovou náplň a prsty ji uhlaďte po celém povrchu dorovna. 2 jablka zbavte slupky a nakrájejte na tenké plátky, kterými rovnoměrně poklaďte makovou náplň. Na jablka poklaďte, opět dorovna, tvaroh. Tvaroh pomažte meruňkovou marmeládou. Nakrájejte zbylé jablko (slupku tentokrát nechce) a ozdobte jím povrch dortu. Dejte péct na 45 min.

Tipy:
- mnohem lepší, než vaničkové tvarohy jsou ty v papírovém obalu a nebo tzv. "farmářské"

- pokud máte, hodí se do tvarohu i troška rumu. Dodá mu příjemné aroma.

- i přesto, že je mák ve většině světa opomíjený a považovaný za drogu, ve své podstatě je zdravý a výživný a napomáhá léčit spoustu chorob. Nejvýznamnější je obrovské množství vápníku.

2014-05-30 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI