Vanilkový pohár s banánem a kakaovým práškem (univerzální - zmrzlina, krém) zpět

Ingredience:
kokosové mléko REAL1 plechovka (400g)zmrzlé banány4 ksvanilkový lusk1/2 ks
kakaový prášek2 - 3 lžičkyjavorový sirup či med dle chuti
Zdobení:
nastrouhaná vysokoprocentní čokoláda dle chutikakaový prášek Troubelice dle chutičerstvé ovoce dle chuti
kokosové mléko REAL 1 plechovka (400g), zmrzlé banány 4 ks, vanilkový lusk 1/2 ks, kakaový prášek 2 - 3 lžičky, javorový sirup či med dle chuti, nastrouhaná vysokoprocentní čokoláda dle chuti, kakaový prášek Troubelice dle chuti, čerstvé ovoce dle chuti

Příprava

V létě řeším svačinky velmi snadno a to čerstvou zeleninou, ovocem, prostě co zahrada nabízí. Potřeboval jsem uvolnit místo v mrazáku pro borůvky a zmrzlé banány musely ven. Byla půlnoc a já stál nad zmrzlými banány a říkala si co s nimi. V těchto vedrech k padnutí se ochlazení hodí, a t jsem se nejdřív pustila do přípravy zmrzliny, ale když jsem vzniklou dobrotu ochutnala, rozhodla jsem se i pro pohár. Tato svačinka je strašně snadná a rychlá a zároveň nabízí celou řadu obohacení.

Do tohoto pohárů můžeme přidat, a tím pádem velmi zvýšit jeho výživovou hodnotu, například avokádo, předem namočené kešu ořechy, mandle, nastrouhaného přírodního Šmakouna (jen upozorním, že Šmakoun je vyroben z vaječného bílku, tudíž není vhodný pro bezvaječnou dietu a vegany) a vše společně rozmixovat. Vždy vznikne světlý základ, který můžeme nadále obarvit kakaovým práškem či rozpuštěnou čokoládou na vaření, kterou necháme vychladit a pak přidáme do tmavé části. Je to naprosto luxusní čokoládový dezert, navíc tím získáme vždy novou příchuť.

Tento základ, který jsem připravila, se hodí nejen na dezert, ale i zmrzlinu či krém. Pro přípravu krému stačí přidat rozpuštěné vychlazené kakaové máslo. Prostě vše musí mít stejnou teplotu, dát zachladit před plněním do lednice a je hotovo. Snadný, rychlý krém.

A co budeme potřebovat k přípravě tohoto dezertu? Banány dáme zamrazit, využívám této možnosti vždy, když vidím, že banány nestihnu zužitkovat. Když potřebuji, vyndám, nechám chvíli povolit, oloupu, nakrájím na menší kousky, přidám kokosové mléko v plechu bez tekutého podílu. Nešetřete na sobě a zkuste sehnat 80% kokosové mléko, které prostě nemá chybu a je složené pouze z kokosové dužiny a vody, žádná zahušťovadla a jiné zbytečnosti.

Přidáme vanilku z vanilkového lusku, případně vanilkové aroma, například Grešík. Bohužel v létě je vanilka velmi drahá, já si vždy v zimě udělám zásobu.

Vše společně rozmixujeme dohladka s pomocí tyčového mixéru. Rozdělíme si krém na dvě části, jednu část ponecháme světlou a druhou obarvíme kakaovým práškem. Stačí již jen naplnit do pohárů a nazdobit čerstvým ovocem a nebo posypat kakaovým práškem a nastrouhanou čokoládou.

A dáme pořádně vychladit do lednice, přeji příjemné mlsání.

2017-08-04 Dezerty

Poznámka

Výhodou zmrzlého banánu je, že dále nehnědne a krém pak není šedivý, dezert jsem měla přes noc v lednici a krém barvu nezměnil.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravy10 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI