Vánoční poleno zpět

Těsto:
vejce5 kscukr krupice100 ghladká mouka60 g
kakao40 g
Krém:
smetana na šlehání1 kelímektučný tvaroh1 vaničkamoučkový cukr s vanilkou dle chuti
kompotované višně dle potřeby
Poleva:
smetana na šlehání1 kelímekkvalitní čokoláda na vaření200 g
vejce 5 ks, cukr krupice 100 g, hladká mouka 60 g, kakao 40 g, smetana na šlehání 1 kelímek, tučný tvaroh 1 vanička, moučkový cukr s vanilkou dle chuti, kompotované višně dle potřeby, smetana na šlehání 1 kelímek, kvalitní čokoláda na vaření 200 g

Příprava

Teď v únoru je to už jen vzpomínka, ale můžeme to vzít jako inspiraci na letošní Vánoce. 
Není to jen sladká mňamka,tohle polínko má i kouzelnou pohanskou slunovratovou symboliku...

Mouku smícháme s kakaem. V druhé misce vyšleháme vejce s cukrem do nadýchané pěny-trvá to pár minut. Do vaječné směsi vmícháme tu sypkou. Těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 stupňů cca 12 minut. Navlhčíme si utěrku, na ni rozprostřeme pečící papír, který poprášíme cukrem. Těsto po vyndání z trouby ihned překlopíme na papír s utěrkou, zamotáme a necháme vystydnout.
Smetanu na náplň vyšleháme s cukrem a jemně zašleháme tvaroh. Rozetřeme na rozmotanou roládu a poklademe vykapanými višněmi. Roládu zarolujeme a necháme v chladu ztuhnout.
Na vrchní krém přivedeme smetanu k varu a přelijeme jí rozlámanou čokoládu. Mícháme, až se vše spojí v hedvábný krém, který dáme vychladit. Lehce krém vyšleháme a můžeme se vyřádit na tvorbě kůry našeho vánočního polena.

2016-02-09 Dezerty

Poznámka

Na tvorbu rozvětveného polínka jsem dělala těsto z dvojité dávky a upekla rolády dvě.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostvánoce
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI