jméno a příjmení | Tereza Pekárková |
znamení | kozoroh |
koníčky | cestování, jídlo, příroda, knížky a jízda na kole |
sny a cíle |
Je to prosté...abych byla spokojená se svým životem. |
Je mi 35 let a chutnalo mi vždycky. Má láska k jídlu se ale prohloubila během cestování, kdy jsme s mým budoucím manželem poznali životy na Novém Zélandu, v Austrálii, Singapuru a Malajsii. Jsou to země, kde se mi otevřely dveře do kuchyní celého světa. Láska k italské, francouzské i české kuchyni a fakt, že manžel je profesionální kuchař, už jen vše doplnily. O vaření jsem se začala zajímat i trošku víc teoreticky.
Ráda peču. Ráda vařím. Ráda jím. Dělám to ještě raději, protože máme úžasného 19-timěsíčního chlapečka, který naše nadšení pro jídlo podědil po nás. Baví mě zkoušet a vymýšlet nová jídla, stejně ráda se vracím k těm oblíbeným a osvědčeným. Největší odměnou pro mě je vidět svou rodinu spokojenou u talířů.
Variant cheesecaků je opravdu hodně a stejně tak těch, co je mají tento typ dortu rádi. Naposledy jsem se lehce inspirovala v časopise Apetit, zkusila banánový cheesecake a nezklamal.
Velmi často u nás nastává následující scénář - stojím s mletým hovězím v ruce před lednicí a přemýšlím, co k němu přidám, aby to nebylo "jen" to maso. Tak vznikly i tyto kuličky, které chutnaly i mým pánům klukům. Podávala jsem je s bramborovo-petrželovou kaší a rajčatovým salátem.
K odpolední kávičce si dopřejeme náš oblíbený proplétaný jablečný štrúdl. Příprava je snadná a pochvala zaručená. Ze všech možných ozkoušených těst na štrúdl mám tohle chuťově nejradši a ještě k tomu se s ním skvěle pracuje.
Jezte ryby alespoň dvakrát týdně! Jenže co z nich má člověk stále vymýšlet, aby zejména děti nereptaly? Schovat rybí maso do placičky je šikovná finta, protože, jak se něco může držet v ručičce, hned to chutná líp. A dospělák bude spokojený jisto jistě.
Quiche...co dodat...propadli jsme mu. Je tolik možných variant a možností, jak si s ním pohrát a těšit se, zda nám bude chutnat. A vždycky chutná!
Jídla tohoto typu jsou vděčná. Příprava je velmi rychlá, zužitkujete kdejakou zeleninu, dají se jíst teplá i studená, jako příloha i hlavní chod. My měli doma batáty a cuketu. Když si pohrajete s výběrem zeleniny, budete servírovat krásně barevné jídlo.
Prožíváme s manželem makové období, po makových sušenkách a makovém cheesecaku přišel na řadu tento štrúdl.
To, že se s dýní dá kouzlit naslano i nasladko, všichni víme. Ale proč nezkusit použít při pečení i jiné poklady, které nám rostlina s těmi známými plody nabízí? Dýňová semínka a dýňový olej dodají těstu skvělou chuť, velmi jemnou, zvláštní, která vás donutí jíst a jíst a jíst, až nezbyde ani drobeček...aneb vyzkoušejte dobrotu našich jižních sousedů ze Štýrska.
Těstoviny se u nás jedí na rozličné způsoby, když jsme si ale z dovolené ve Slovinsku přivezli výborný dýňový olej a v jedné kuchařce jsem našla recept na štýrskou specialitu, bylo jasné s čím ty naše špagetky budou - s pestem z pražených dýňových semínek a dýňového oleje. Zkuste ho třeba i na opečené tousty.
Yba, yba, yba! To byl vítězný pokřik našeho malého, když zjistil, že k obědu bude ryba.
V původním receptu je v náplni rolády uzený losos, my jsme ji chtěli jako přílohu, tak jsme tuto složku vynechali. Vy si do náplně nasekejte třeba sušená rajčata nebo nastrouhejte řepu.
Taky stále vymýšlíte rychlé svačinky pro vaše malé divochy? Nabízím tip na moc dobré a skutečně rychlé bábovičky nebo muffinky.
Polévku má náš prcek k večeři každý den. Většinou je ze zeleniny a jejích kombinací takových, které dovolí zásoba v lednici. Častokrát vznikne kombinace, která by méně otrlého strávníka svým složením minimálně vylekala. Vždycky je ale polévka moc dobrá a náš malý hladovec mívá boule za ušima. Dnešní polévka byla ovšem boží!
Včera mi manžel udělal radost a pořídil formičky na bábovičky. Hned jsem věděla, které budu péct jako první!
Naše trouba jede na plné obrátky. Po veleúspěšných koka sušenkách dnes pečeme DOMÁCÍ "ESÍČKA". Moderní zdobení pomocí paličky mě baví! Do zítra by sušenky měly odpočívat...no...povíme si...
Než se vrátí tatínek s dětmi z procházky, máte hotovo a ještě si stihnete dát v klidu kávu.
Burger nemusí být vždy jen s masem. Proč jednou nezkusit něco jiného, něco trošku orientálního?
Manžel má makovec moc rád. Peču ho v různých variacích, ale tato je jeho nejoblíbenější. Voní po pomerančích, je vláčný díky podmáslí a třešně opravdu tvoří tu pomyslnou "třešinku".
Tentokrát trošku slaného pečení. Z trouby to moc krásně vonělo.
Milovníci pálivějších jídel, radujte se! Příprava je rychlá a jednoduchá, výsledek stojí za to! Máme rádi jen tu samotnou rýži, ale maso je maso.
Obvykle touto roční dobou nakládám korejské kimči, ale dnes jsem se rozhodla pro změnu... vietnamská nakládaná zelenina DO CHUA ...zkvašené vitamíny budou ještě potřeba!
Teď v únoru je to už jen vzpomínka, ale můžeme to vzít jako inspiraci na letošní Vánoce.
Není to jen sladká mňamka,tohle polínko má i kouzelnou pohanskou slunovratovou symboliku...
Mrkvový dort jsem si zamilovala v zahraničních kavárnách. Dávám si ho i v Čechách téměř pokaždé, když na něj narazím. Co podnik, to jiný dortík. Ale já o tom nejlepším měla jasnou představu. Zkoušela jsem ho už tolikrát a nikdy to nebylo to ono. Až jsem upekla tento.
Jedna z rychlovek inspirovaná asijskou kuchyní. Není nutné maso, abychom si pochutnali.
Chuť na něco sladkého bez mouky a košíček výborných hrušek mě přivedly na upečení kuskusového nákypu. Použijte klidně rýži, i ovoce můžete zvolit jiné, podle vaší chuti, třeba meruňky nebo jablka. Ovonět nákyp můžete různými kombinacemi koření, které máte rádi. Servírujte se zakysanou smetanou, zmrzlinou nebo jen tak samotné, jako jsem to udělala já.
Tyto muffinky vás trošku rozhodí...v mrazivém sněhovém dnu vám naplno připomenou léto. A jsou vlastně úplně zdravé, ze špaldové mouky, ne moc sladké a plné šťavnatých fialových borůvek.
Calzone jsou typické Street food, prostě jídlo do ruky. Ale proč si je nepřipravit třeba doma k víkendové snídani? Večer zaděláme těsto, připravíme náplň a ráno jen dokončíme a upečeme.
Slaninový džem s rukolovým pestem na topinkách z domácího chleba. Omlouvám se těm, které to znáte, ale pro mě je to jak kdybych objevila Ameriku!!!! Je to skvělé!!!
Pro milovníky sladkého je tahle neobvyklá dobrůtka nutností. Kombinace sladkého a slaného je návyková. Slaný karamel můžete použít do náplně cheesecaku, do krémů na cupcakes nebo do makronek, na zmrzlinu, do nepečených čokoládových dezertů. Je ale velmi pravděpodobné, že na něj budete chodit jen tak se lžičkou (jsem toho důkazem).
Hovězí maso u nás máme moc rádi. A když se něco dusí na plotýnce pod pokličkou, přepadá mne uklidňující pocit, že je doma vše, jak má být. Tento recept vznikl z toho, co mi před vařením přišlo pod ruku.
Klasické brownies na plech u nás mají své místo, někdy do těsta přidám maliny, někdy pomerančovou šťávu, někdy je v zápalu snahy o zdravější verzi vylehčím červenou řepou. Všechny verze jsou skvělé. Cupcakes jsou ale přeci jen víc slavnostní a hodí se třeba na oslavu narozenin.
Neustále vařím polévky, většinou ty husté zeleninové. V řeznictví jsem ale objevila hovězí morkové kosti a tak máme báječný hovězí vývar, který sice při přípravě vyžaduje hodně času, ale práci minimální. A jde s ním vykouzlit tolik dobrot.
Jmenuje se a chutná tak trošku exoticky, ale potřebujete na něj jen to, co máte určitě doma. Místo mandlí můžete použít i jiné ořechy nebo jejich směsi. Každopádně tento voňavý koláč se mezi Vašimi oblíbenými moučníky zabydlí.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI