Velký ovocný dort s banánovým krémem

zpět
Velký ovocný dort s banánovým krémem
Korpus světlý:
vejce4 kscukr moučka180 golej100 ml
voda150 mlpolohrubá mouka250 g
Korpus tmavý:
žloutek6 kscukr200 gkakao60 g
voda8 lžicpolohrubá mouka140 gprášek do pečiva2 balíčky
bílky6 ks
Krém:
máslo500 gtvaroh2 vaničkyvanilkový cukr2 balíčky
cukr moučka7 lžicmléko500 mlbanánový pudink2 balíčky
cukr2 lžíce
Želatina:
dortové želé čiré1 balíčekvoda200 mlcukr2 lžíce
jahodové aroma1 kpka
Poleva:
čokoládová poleva v sáčku Carla dle potřeby
Ozdobení:
ovoce dle chuti
vejce 4 ks, cukr moučka 180 g, olej 100 ml, voda 150 ml, polohrubá mouka 250 g, žloutek 6 ks, cukr 200 g, kakao 60 g, voda 8 lžic, polohrubá mouka 140 g, prášek do pečiva 2 balíčky, bílky 6 ks, máslo 500 g, tvaroh 2 vaničky, vanilkový cukr 2 balíčky, cukr moučka 7 lžic, mléko 500 ml, banánový pudink 2 balíčky, cukr 2 lžíce, dortové želé čiré 1 balíček, voda 200 ml, cukr 2 lžíce, jahodové aroma 1 kpka, čokoládová poleva v sáčku Carla dle potřeby, ovoce dle chuti

Příprava

Krásný sobotní podvečer přeji! Dnes jsem připravila dort, na zítřejší oslavu narozenin mého švagra k 30. narozeninám. Zadání znělo jasně: “Prosím hodně ovoce a tvarohu!” Tak jsem se s tím úspěšně poprala a dort upekla, doufám, že se bude nejen líbit, ale bude i chutnat.
Poprvé jsem si vyzkoušela udělat čokoládové zdobení na bok dortíku, za pomocí čokoládové polevy Carla - CARLA Chocolate a musím říci, že je to docela efektní a rychlé. Řez dortu tedy nemohu vyfotit, neb se jedná o dárek, ale zkusím vyfotit zítra na oslavě…
Tak co vy na něj? Líbí se vám?

Nejprve si vymažeme a vysypeme hrubou moukou dortovou formu (průměr 26 cm). Poté si předehřejeme troubu na 180C a vyšleháme si 4 bílky v tuhý sníh. Pak si vyšleháme 4 žloutky s cukrem moučka do pěny, přidáme tekuté ingredience a mouku. Nakonec ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do formy a pečeme “do růžova”, zdali je upečené těsto vyzkoušíme raději špejlí.

Korpus tmavý
Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme vodu, sypké suroviny (mouku, kakao a prášek do pečiva si předem smícháme v misce) a pak ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané dortové formy (průměr 26 cm), pečeme na 180°C (čas neuvádím, je potřeba zkusit špejlí, zda je těsto upečené).

Krém
Krém si připravíme zcela jednoduše. Nejprve do hrnce nalijeme mléko, přidáme dvě lžíce cukru, dva banánové pudingové prášky a uvaříme hustý puding, který necháme vychladnout. Pak si vyšleháme 5 lžic cukru moučka společně se změklým máslem v pokojové teplotě a přidáme tvaroh. Nakonec přidáme vychladlý puding a vše vyšleháme v hladký krém.

Tmavý korpus i světlý korpus si 1x prořízneme. Spodní část tmavého korpusu si položíme na tác a natřeme krémem. Světlý korpus, tedy jeho jednu polovinu potřeme marmeládou, poté i krémem a přiklopíme druhou půlkou světlého korpusu, který je také potřený marmeládou. Teď zas natřeme krémem a přiklopíme tmavým korpusem. Nakonec celý dort pomažeme krémem a dáme ztuhnout do lednice. 
A teď je ta chvíle pro naši fantazii. Ovoce, které máme rádi, nebo které máme k dispozici, hezky navršíme na dort. 
Teď si připravíme želatinu, všechny ingredience za stálého míchání přivedeme k varu a vypneme. Chvilku mícháme a necháme trochu zchladnout před tím, než nalijeme na ovoce (nesmíme nalévat vařící). Jelikož ovoce nemáme vyskládané do roviny, použila jsem na želatinu mašlovačku a ovoce jí potřela. Dort uložíme do lednice a necháme vychladit.
Mezitím co se dort chladil, tak jsem si ustřihla pruh z pečícího papíru. Délku (tedy obvod dortu) a výšku jsem si změřila na dortu. Rozehřála jsem si čokoládovou Polevu v sáčku od mé milované čokoládovny Carla. Jakmile byla rozehřátá, tak jsem ustřihla roh od polevy a cik-cak, dle fantazie nastříkala polevu na připravený pruh pečícího papíru. Chvilka strpení je potřeba, aby poleva úplně neztuhla, ale zase aby nebyla tekutá, prostě tak akorát. A teď opatrně pruh s připravenou čokoládovou polevou přilepit na bok dortu, včetně pečícího papíru a uložit do lednice. Zhruba za hodinku už jen strhnout pečící papír a máme hotovo.

2016-05-09 Dezerty

Poznámka

Váha 4600 g, průměr 27 cm, výška 12-15 cm.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI