Velký ovocný dort s banánovým krémem zpět

Korpus světlý:
vejce4 kscukr moučka180 golej100 ml
voda150 mlpolohrubá mouka250 g
Korpus tmavý:
žloutek6 kscukr200 gkakao60 g
voda8 lžicpolohrubá mouka140 gprášek do pečiva2 balíčky
bílky6 ks
Krém:
máslo500 gtvaroh2 vaničkyvanilkový cukr2 balíčky
cukr moučka7 lžicmléko500 mlbanánový pudink2 balíčky
cukr2 lžíce
Želatina:
dortové želé čiré1 balíčekvoda200 mlcukr2 lžíce
jahodové aroma1 kpka
Poleva:
čokoládová poleva v sáčku Carla dle potřeby
Ozdobení:
ovoce dle chuti
vejce 4 ks, cukr moučka 180 g, olej 100 ml, voda 150 ml, polohrubá mouka 250 g, žloutek 6 ks, cukr 200 g, kakao 60 g, voda 8 lžic, polohrubá mouka 140 g, prášek do pečiva 2 balíčky, bílky 6 ks, máslo 500 g, tvaroh 2 vaničky, vanilkový cukr 2 balíčky, cukr moučka 7 lžic, mléko 500 ml, banánový pudink 2 balíčky, cukr 2 lžíce, dortové želé čiré 1 balíček, voda 200 ml, cukr 2 lžíce, jahodové aroma 1 kpka, čokoládová poleva v sáčku Carla dle potřeby, ovoce dle chuti

Příprava

Krásný sobotní podvečer přeji! Dnes jsem připravila dort, na zítřejší oslavu narozenin mého švagra k 30. narozeninám. Zadání znělo jasně: “Prosím hodně ovoce a tvarohu!” Tak jsem se s tím úspěšně poprala a dort upekla, doufám, že se bude nejen líbit, ale bude i chutnat.
Poprvé jsem si vyzkoušela udělat čokoládové zdobení na bok dortíku, za pomocí čokoládové polevy Carla - CARLA Chocolate a musím říci, že je to docela efektní a rychlé. Řez dortu tedy nemohu vyfotit, neb se jedná o dárek, ale zkusím vyfotit zítra na oslavě…
Tak co vy na něj? Líbí se vám?

Nejprve si vymažeme a vysypeme hrubou moukou dortovou formu (průměr 26 cm). Poté si předehřejeme troubu na 180C a vyšleháme si 4 bílky v tuhý sníh. Pak si vyšleháme 4 žloutky s cukrem moučka do pěny, přidáme tekuté ingredience a mouku. Nakonec ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do formy a pečeme “do růžova”, zdali je upečené těsto vyzkoušíme raději špejlí.

Korpus tmavý
Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme vodu, sypké suroviny (mouku, kakao a prášek do pečiva si předem smícháme v misce) a pak ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané dortové formy (průměr 26 cm), pečeme na 180°C (čas neuvádím, je potřeba zkusit špejlí, zda je těsto upečené).

Krém
Krém si připravíme zcela jednoduše. Nejprve do hrnce nalijeme mléko, přidáme dvě lžíce cukru, dva banánové pudingové prášky a uvaříme hustý puding, který necháme vychladnout. Pak si vyšleháme 5 lžic cukru moučka společně se změklým máslem v pokojové teplotě a přidáme tvaroh. Nakonec přidáme vychladlý puding a vše vyšleháme v hladký krém.

Tmavý korpus i světlý korpus si 1x prořízneme. Spodní část tmavého korpusu si položíme na tác a natřeme krémem. Světlý korpus, tedy jeho jednu polovinu potřeme marmeládou, poté i krémem a přiklopíme druhou půlkou světlého korpusu, který je také potřený marmeládou. Teď zas natřeme krémem a přiklopíme tmavým korpusem. Nakonec celý dort pomažeme krémem a dáme ztuhnout do lednice. 
A teď je ta chvíle pro naši fantazii. Ovoce, které máme rádi, nebo které máme k dispozici, hezky navršíme na dort. 
Teď si připravíme želatinu, všechny ingredience za stálého míchání přivedeme k varu a vypneme. Chvilku mícháme a necháme trochu zchladnout před tím, než nalijeme na ovoce (nesmíme nalévat vařící). Jelikož ovoce nemáme vyskládané do roviny, použila jsem na želatinu mašlovačku a ovoce jí potřela. Dort uložíme do lednice a necháme vychladit.
Mezitím co se dort chladil, tak jsem si ustřihla pruh z pečícího papíru. Délku (tedy obvod dortu) a výšku jsem si změřila na dortu. Rozehřála jsem si čokoládovou Polevu v sáčku od mé milované čokoládovny Carla. Jakmile byla rozehřátá, tak jsem ustřihla roh od polevy a cik-cak, dle fantazie nastříkala polevu na připravený pruh pečícího papíru. Chvilka strpení je potřeba, aby poleva úplně neztuhla, ale zase aby nebyla tekutá, prostě tak akorát. A teď opatrně pruh s připravenou čokoládovou polevou přilepit na bok dortu, včetně pečícího papíru a uložit do lednice. Zhruba za hodinku už jen strhnout pečící papír a máme hotovo.

2016-05-09 Dezerty

Poznámka

Váha 4600 g, průměr 27 cm, výška 12-15 cm.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI