Victoria sponge cake (anglický piškotový dort) zpět

Korpus:
změklé máslo170 gcukr krupice170 gpolohrubá mouka170 g
vejce3 ksprášek do pečiva1/2 sáčkuplnotučné mléko nebo 12% smetanacca 4 lžíce
vanilková esence pár kapek
Máslová náplň:
změklé máslo65 gmoučkový cukr140 gmlékocca 2 lžíce
jahodový džem1 malá skleničkajahody nakrájené na plátky250 gmoučkový cukr na posypání
změklé máslo 170 g, cukr krupice 170 g, polohrubá mouka 170 g, vejce 3 ks, prášek do pečiva 1/2 sáčku, plnotučné mléko nebo 12% smetana cca 4 lžíce, vanilková esence pár kapek, změklé máslo 65 g, moučkový cukr 140 g, mléko cca 2 lžíce, jahodový džem 1 malá sklenička, jahody nakrájené na plátky 250 g, moučkový cukr na posypání

Příprava

Tento piškot je tradičním anglickým moučníkem podávaným například k odpolednímu čaji, ale i při oslavách. Jméno pochází od královny Viktorie, která si jej prý často ráda dopřávala.  
Jeho podstata tkví v pevném pružném piškotu promazaném džemem a máslovým krémem či šlehačkou. Vše je tak prosté a tak dobré!
Když jsem na tento moučník narazila už po několikáté, divila jsem se,
proč zrovna on je tak oblíbený a tak chtěla jsem zjistit, zda se jeho genialita opravdu nachází v jednoduchosti. Má odpověď je jednoduchá: neváhejte ho vyzkoušet, je opravdu skvělý!
Troubu předehřejeme na 180 °C. Ve větší míse ušleháme máslo s cukrem do nadýchané bílé konzistence. Stranou rozšleháme vejce a postupně je zašleháme do máslové směsi. Přisypáváme prosátou mouku a dále šleháme. Nakonec přimícháme i mléko (smetanu) a esenci. Těsto rozdělíme do dvou dortových forem o průměru 20 cm. Můžete jej péct i v jedné formě s tím, že těsto po upečení podélně rozkrojíte.
Piškot pečeme asi 20 -25 minut v případě dvou kusů, o něco déle pak v případě jednoho kusu. Důležité je, aby byl na povrchu zlatavý a uvnitř pevný (test se špejlí). Upečený piškot necháme odpočinout ve formě a poté přemístíme chladnout na mřížku.
Dokud korpusy chladnou, připravíme si máslový krém. Máslo šleháme s moučkovým cukrem, dokud nedostaneme bílou nadýchanou směs. Ke konci přimícháme i mléko.
Jestliže jsou korpusy hrbolaté, seřízneme je cukrářským nožem se zubatým ostřím. Seříznutou stranu jednoho korpusu namažeme důkladně máslovým krémem a poklademe polovinou jahod. Druhý korpus potřeme džemem a opatrně přiklopíme na první. Případný vytékající džem ze stran opatrně stáhneme nožem.
Hotový dort ozdobíme zbytkem jahod a podle chuti posypeme moučkovým cukrem.
2016-05-20 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI