Višňový koláč s kokosem z hrubé celozrnné mouky zpět

Ingredience:
hrubá celozrnná pšeničná mouka200 ghladká mouka2 lžícetřtinový cukr1 lžíce
vejce2 ksrostlinný olej (může být i oříškový)2 lžícevoda dle potřeby
prášek do pečiva bez fosfátů2 lžičkybílý jogurt1 lžícestrouhaný kokos3 lžíce
tvaroh1,5 vaničkyhodně zralé vypeckované višně300 gtřtinový cukr na višně1 lžíce
hrubá celozrnná pšeničná mouka 200 g, hladká mouka 2 lžíce, třtinový cukr 1 lžíce, vejce 2 ks, rostlinný olej (může být i oříškový) 2 lžíce, voda dle potřeby, prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky, bílý jogurt 1 lžíce, strouhaný kokos 3 lžíce, tvaroh 1,5 vaničky, hodně zralé vypeckované višně 300 g, třtinový cukr na višně 1 lžíce

Příprava

Babička, když jsem ještě byla u nich, mě vzala do jejich zdravé výživy a koupila mouku, ze které už hodně let peče koláč (recept dostala přímo od prodejců v tom krámku), který mi nikdy nechutnal, protože nebyl tak slaďoučký, nadýchaný, pocukrovaný, jak mají malé děti rády... 

No jo, dřív mi toho hodně nechutnalo, ale časy i chutě se změnily. Vzala jsem si na koláč recept, maličko ještě vylepšila a zkusila upéct. Je to na hodně hrubo umletá celozrnná pšenice, takže konzistence korpusu je drobivá, což pak vykompenzovala vrstva tvarohu a višní se strouhaným kokosem. Babička ho většinou pekla se švestkami, ale já švestky nemám, nevadí. Višně & kokos je docela známá (aspoň teda myslím, už jsem o tom párkrát slyšela) kombinace a moc dobrá.

Postup:
Mouky, prášek do pečiva, 1 PL cukru, 1 vejce, olej, 2 PL kokosu jsem smíchala dohromady.

K základu jsem přilévala vlažnou vodu tak dlouho, dokud nebyla konzistence spíše tekutějšího charakteru. Těsto jsem poté nalila do kulaté formy vymazené olejem a vysypané
moukou, dala do trouby a pekla 15 minut na 180°C. Mezitím jsem si smíchala tvaroh, jogurt s vajíčkem. Po 15 min jsem korpus vyndala z trouby, nanesla na něj vrstvu připraveného tvarohu, přidala višně, posypala lžící třtinového cukru a lžící kokosu. Znova jsem dala do trouby, snížila teplotu na 160°C a pekla ještě 35 min. Nechala jsem pořádně vychladnout a pak krájela.

Nejlepší je pořádně vychlazený a rovnou ke snídani do takových horkých dnů, jako jsou tyto. Mouku můžete vyměnit za jakoukoli jinou, ale určitě nedosáhnete takové drobivé konzistence jako právě s touto hrubou. Tak dobrou chuť!

2013-12-05 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI