Vosí hnízda zpět

Ingredience:
lískooříškový krém Šmakoun1 baleníloupané mandle150 glískové ořechy100 g
kakaové máslo30 grum1 - 2 lžičky
Poleva či zdobení:
strouhaný kokos dle potřebymoučkový cukr nebo čokoláda dle potřeby
Náplň krém:
loupané mandle dle potřeby (cca 50g)rum dle chutijavorový sirup dle chuti
mandlové mléko dle konzistencekokosový olej v případě přílišného naředění dle potřeby
lískooříškový krém Šmakoun 1 balení, loupané mandle 150 g, lískové ořechy 100 g, kakaové máslo 30 g, rum 1 - 2 lžičky, strouhaný kokos dle potřeby, moučkový cukr nebo čokoláda dle potřeby, loupané mandle dle potřeby (cca 50g), rum dle chuti, javorový sirup dle chuti, mandlové mléko dle konzistence, kokosový olej v případě přílišného naředění dle potřeby

Příprava

Při přípravě Ferrero Rocher kuliček se mi konzistence a chuť velmi líbila a rozhodla jsem se trošku zaexperimentovat, dvě „těsta“, která se dají využít k přípravě 2 různých dobrůtek s odlišnou chutí. Jelikož jsem měla poměrně dost surovin, připravila jsem si ještě vosí hnízda. Jediná změna o proti Ferreru Rocher byla přidání rumu a mandlové náplně s rumem a javorovým sirupem. Místo piškotu jsem obalila spodní část úlu v čokoládě a následně v kokosu, jednoduché, rychlé cukroví a ta chuť.

Lískové ořechy společně s mandlemi nameleme na prach, nasypeme do mísy, přidáme lískooříškového šmakouna (při alergii na vaječný bílek či mléko, použijte Ghítelu či lískooříškovou pastu Rapunzelé – postačí 100-150g, pokud se rozhodnete pro tuto variantu, bude zapotřebí přidat o něco více kakaového másla či rostlinného mléka, Šmakoun je mokřejší variantou o proti Ghítele či lískooříškové pastě. Je zapotřebí, aby se nám s hmotou dobře pracovalo a to docílíme právě přidáním tekutiny v podobě rostlinného mléka či rumu), ve vodní lázni rozpustíme kakaové máslo a nalijeme do mísy. Komu by chuť byla málo kakaová, může přidat kakaový prášek či přisladit javorovým sirupem, já již nic nepřidávala. Nyní již jen přidáme rum dle chuti, pokud byste si přidali příliš, bude zapotřebí přidat namleté ořechy, ale věřím že 1-2 lžičky postačí i vám. Veškeré ingredience důkladně propracujeme.

Ve verzi s Ghítelou či lískooříškovou pastou, přidejte rovněž kakaové máslo a dle konzistence hmoty rostlinné mléko, ale to až po přidání rumu.

Připravíme si náplň, mandle rozemeleme na prach, rozmixujeme tyčovým mixérem s javorovým sirupem a rumem, dle chuti, dle konzistence doředíme rostlinným mlékem, přilévejte pomalu, nejlépe po lžičkách, aby se nám krém příliš nenaředil, pokud by ujela příliš ruka, bude zapotřebí přidat kokosový olej a krém dát po dobu než lehce zatuhne do lednice. Není to nic složitého a nemusíte se bát, krém je úžasný a rychlý.

Nyní už stačí si jen ve vodní lázni rozpustit čokoládu.

Pustíme se do práce, můžeme i nemusíme moučkovým cukrem vysypat formičku na hnízda, upěchujeme dovnitř hmotu, koncem tenké vařečky uděláme důlek, který naplníme krémem, já si krém dávám do igelitového sáčku, ustřihnu špičku a tím plním, naplněné hnízdo ponoříme do čokolády na vaření a ponoříme do strouhaného kokosu, můžeme tak ponechat, případně hnízdo položit na tác s pečícím papírem a ještě čokoládou polít, nechám na každém, mně zbylo trošku víc čokolády, tak jsem některé polila a některé nechala čisté pouze s cukrem. Hnízda po zaschnutí čokolády uložíme do chladu.

Přeji příjemné mlsání.

Poznámka:

Ghítela je luxusní alternativa oblíbené pomazánky. Složení: arašídové máslo, ghí, kakao, med, vanilka vše v BIO kvalitě – bohužel není vhodná pro vegany díky obsahu medu a Ghí. České Ghíčko má atest, že neobsahuje BKM, tudíž je vhodná při alergii na mléčnou bílkovinu a při intoleranci laktózy. Ghítela se vyrábí právě z Ghí v bio kvalitě.

Rapunzel lískooříšková pasta: lískové oříšky, šetrně pražené. UPOZORNĚNÍ PRO ALERGIKY: Může obsahovat stopy skořápkových plodů, arašídů a sezamu.

Šmakoun 70% (vaječný bílek, voda, přírodní aroma, řepkový olej 1%, sladidlo (sukralóza) Kakaooříšková pasta 28% (cukr, neztužený bambucký tuk, kakaooříškový prášek se sníženým tukem 11%, sušená syrovátka) Lískooříšková pasta 2% (emulgátor sójový lecitin, aroma) Konzervanty E202,211, kyselina citronová.

2016-12-14 Dezerty

Autor:

Počet porcí
20
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravyostatní
Příležitostvánoce
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI