Zázvorový perník se švetkami zpět

Ingredience:
kokosový olej100 mlšpaldová hladká mouka200 govesné/žitné vločky85 g
rostlinné mléko (nebála bych se část nahradit vodou)300 mldatlový sirup100 gtřtinový cukr100 g
chia semínka + 6 lžic vody - nechat 30 minut odležet2 lžíceskořice1 lžičkakypřící prášek do pečiva1 lžička
sůl1/4 lžičkysušený mletý zázvor2 lžícemandlové plátky20 g
švestky nebo třeba jablkacca 8 ks
kokosový olej 100 ml, špaldová hladká mouka 200 g, ovesné/žitné vločky 85 g, rostlinné mléko (nebála bych se část nahradit vodou) 300 ml, datlový sirup 100 g, třtinový cukr 100 g, chia semínka + 6 lžic vody - nechat 30 minut odležet 2 lžíce, skořice 1 lžička, kypřící prášek do pečiva 1 lžička, sůl 1/4 lžičky, sušený mletý zázvor 2 lžíce, mandlové plátky 20 g, švestky nebo třeba jablka cca 8 ks

Příprava

Čím víc říkám, že nejsem na pečení, tím víc se o to pokouším. A s láskou. Baví mě, jak sladkosti potěší a mizí ze stolu. Vztah k pečení asi vyvolal pobyt ve Švédsku, kde posezení u kávy neproběhne bez něčeho sladkého. Oblíbila jsem si kouzlo vlastnoručně vyrobeného koláče, který můžu přátelům nabídnout místo splašeného hledání kupovaných sušenek se slovy, že jsem nestihla nic připravit. Vymyslela jsem už tolik jednoduchých sladkostí, že bych si snad tuhle výmluvu ani neměla dovolit použít. Dokonce mi vychází i mé experimenty alla co dům dal. Důkazem je tento perník, od kterého jsem opravdu nečekala nic jiného, než že potěším babičku a bude mít takhle v sobotu odpoledne něco voňavého k čaji. Jenže byl báječný, vláčný, tak akorát sladký a už jen díky kokosovému oleji poměrně zdravý.
 
Babička: Ivetko a kde bereš pořád ty recepty? Já: Ten dneska vznikl, babi!
  1. Troubu rozpálíme na 180 stupňů a formu si lehce vyolejujem nebo vyložíme pečícím papírem. 
  2. V mísě smícháme olej, sirup, cukr a šleháme do jemné hmoty. Poté zašléháme i mléko.
  3. V druhé míse smícháme mouku, vločky, chia, kypřící prášek, sůl, skořici a lžíci zázvoru.
  4. Tekutou směs zašleháme do suché a přendáme do formy. Těsto není úplně tekuté, ale ani zcela hutné. 
  5. Do těstě pokládáme poloviny vypeckovaných švestek, posypeme mandlemi a trochou vloček.
  6. Pečeme 20-25 minut. Pro ověření napíchneme klasicky špejlí, na které nesmí být nalepené těsto.
2015-10-30 Dezerty

Poznámka

Pekla jsem ve formě 20x20 cm a perník je vysoký cca 3 cm.

Autor:

Počet porcí
16
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI