Žitný cuketový dort s kakaem, vlašskými ořechy s krémem z banánu, kešu ořechů a kokosového mléka, zdobeno vyšlehaným zachlazeným kokosovým mlékem a čo zpět

Korpus:
očištěná vydlabaná a najemno nastrouhaná cuketa472 gvejce4 ksžitná celozrnná jemně mletá mouka300 g
třtinový cukr100 gvanilkový lusk - vanilka z něj1 ksmleté vlašské ořechy90 g
kypřící prášek bez fosfátů1 ksslunečnicový olej170 gČeské Ghíčko Bio60 g
kakaový prášek - Troubelice25 gGhí na vytření formy
Krém a zdobení:
zmrzlé banány4 kskešu ořechy150 gkakaový prášek - Troubelice4 - 5 lžic
kokosové mléko 80% REAL1 plechovka (400g)Vivani čokoláda na vaření 70% - vegan dle potřeby
očištěná vydlabaná a najemno nastrouhaná cuketa 472 g, vejce 4 ks, žitná celozrnná jemně mletá mouka 300 g, třtinový cukr 100 g, vanilkový lusk - vanilka z něj 1 ks, mleté vlašské ořechy 90 g, kypřící prášek bez fosfátů 1 ks, slunečnicový olej 170 g, České Ghíčko Bio 60 g, kakaový prášek - Troubelice 25 g, Ghí na vytření formy, zmrzlé banány 4 ks, kešu ořechy 150 g, kakaový prášek - Troubelice 4 - 5 lžic, kokosové mléko 80% REAL 1 plechovka (400g), Vivani čokoláda na vaření 70% - vegan dle potřeby

Příprava

Jak už jsem řekla, nemohla jsem se rozhodnout zda koláč a nebo dort. Ještě větší váhání nastalo, zda připravit kakaový, na který jsem měla strašnou chuť, a nebo ovocný s Ghítelou. Nakonec jsem udělala oba. Tento dort rozhodně neomrzí a jeho chuť se vyrovná pařížským dortíčkům, má však výhodu, že jeho krém je z ořechů, ovoce a nepřislazený. Takže ani tak moc nehřešíte. Děti jej rozhodně náležitě ocení. my se k němu rozhodně vrátíme.

Vejce vyšleháme společně s cukrem do krémové konzistence, následně přidáme olej, Ghí, vyšleháme s přidanou nastrouhanou cuketou, vanilkou, mletými ořechy, kakaovým práškem, kypřícím práškem a mouku. Vzniklou směs nalijeme do vymazané formy. Já zvolila dortovou formu o průměru 18cm, doporučuji na množství těsta použít formu o průměru 24cm, já nevyužila připravené těsto jen k přípravě tohoto dortu, ale i k přípravě koláče. Ne, že by se do dortové formy o průměru 18cm nevešel, ale korpus by byl příliš vysoký. Tudíž pokud budete připravovat tento dort buď použijte větší formu nebo si ze zbylého těsta připravte muffiny či bábovičky. To už nechám na vás. Krém jsem ponechala na množství, které jsem připravovala na dort o průměru 18cm, pokud zvolíte větší formy, přidejte kešu ořechy a banán. Měly by postačit 3 banány navíc a 100g kešu ořechů, kokosového mléka o 2-3 lžíce navíc, dle konzistence krému.

Připravené těsto ve formě vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180°C přibližně 20 minut, vyzkoušíme špejlí. Těsto necháme vychladnout.

Využijeme čas, který máme a připravíme si krém. 
Kokosové mléko v plechu vložíme na 45 minut do mrazáku, případně na 48 hodin do lednice, následně mléko vyjmeme, otevřeme a vyšleháme. Pokud máme na dně plechovky tekutý podíl, nepřidáváme jej, naředil by nám krém a to je nežádoucí. Vyšlehané mléko dáme stranou.

Když nevyužiji všechny zakoupené banány, nandám je do mrazáku a následně je využiji do dezertů či krémů. Banány mají následně sladší chuť a lepší konzistence. Pokud plánujete přípravu dortu, vložte banány den předem do mrazáku. 
Vyjmeme banány z mrazáku, necháme krátce povolit, oloupeme, nakrájíme na plátky a rozmixujeme. Kešu ořechy rozemeleme na prach a přidáme je do rozmixovaných banánů a tyčovým mixérem znovu rozmixujeme, následně již jen přidáme vyšlehané kokosové mléko, já dala přibližně 8 lžic a již bez šlehání lžící zamícháme.

Vzniklý krém navrstvíme na korpus, který necháme uplý v dortové formě, vložíme vychladit do lednice.

Naplníme si zdobící sáček vyšlehaným kokosovým mlékem, doporučuji jej dát zachladit před zdobením do lednice ve zdobícím sáčku, postačí 20 minut. Se zdobením příliš nečekejte, kokosové mléko se ohřívá od vašich rukou, nelze příliš otálet a je dobré si zdobení rozmyslet předem. 
Následně již jen dort libovolně ozdobíme, opět vložíme na 20 minut do lednice.

Rozehřejeme si čokoládu, já si ji rozehřála ve vodní lázni, pouze jsem ji do sáčku nalámala a zavázala. Po rozehřátí jsem vyndala čokoládu z vodní lázně, nechala chvíli stranou, odstřihla špičku sáčku a dort nazdobila. Nelze zdobit krém horkou čokoládou. Zbylou čokoládu jsem využila na výrobu čokoládových ozdob. Na pečící papír jsem nastříkala různé tvary, které jsem dala zachladit do lednice, následně již jen z pečícího papíru sundala a použila na dekoraci středu dortu.
Pokud vám zbyde vyšlehané kokosové mléko, vložte jej do uzavíratelného obalu do lednice a použijte jako klasickou smetanu do kávy či k ozdobení dezertů.

Přeji dobrou chuť.


Náš tip: Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2016-07-26 Dezerty

Poznámka

Pokud připravujete dort pro menší strávníčky a obáváte se ořechů, můžete je vynechat a udělat krém pouze z banánů, místo kakaa zvolte karob.

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI