Domácí "vegeta" se smilem italským

Domácí "vegeta" se smilem italským

zpět

Bez glutamátů, případně i bez soli, pouze s tím, co vám chutná a voní. Smil je bylinka vonící jako polévkový bujon (na obrázku ty stříbrné větvičky). Letos ho mám dost, takže padlo na něj, ale použijte klidně i jiné aromatické bylinky. Směs používám na dochucení všeho jako polévky a omáčky, karbanátky, směsi...

Není nutné mít tam všechno vyjmenované, vypíchla bych hlavně mrkev a pórek, petrželku a libeček, ty udělají hodně chuti a když tam nejsou, jaksi to není ono.. Množství a poměry surovin je na vás, jak to vyjde nebo co preferujete.

mrkev
petržel
celer
pastiňák
cibule
česnek
pórek
kadeřávek
kedluben...

petrželka
libeček
pažitka
smil italský (nebo jiné bylinky jako majoránka, tymián, dobromysl...)

mořská sůl
lahůdkové droždí

Usušené suroviny rozmixujeme na prášek nebo rozdrtíme ve hmoždíři. Můžeme, ale nemusíme přidat sůl nebo lahůdkové droždí, nebo od každého... Je to už na vás, kolik čeho namícháte. Smil je tak trochu chlupatý, i usušený, a po rozmixování udělá ve směsi takové chlupaté žmolky. Záleží, asi kolik ho tam dáte, každopádně nic to není, stačí je rozemnout mezi prsty a chlupaté žmolky se ztratí. Uchováváme v chladu a suchu, dobře uzavřené ideálně v tmavé sklenici. Tak ať vám domácí dochucovadlo dobře slouží! Já mám zásobu na celou zimu, jednu sklenici od medu.

Autor článku:

Fotogalerie
Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI