bambus | 1 balení | kuřecí srdíčka a žaludky (nemusí být) | hrst | olej | 2 lžíce |
nať jarní cibulky (můžeme přidat i půlku cibule, ale není nutná) | několik | sůl | špetka | pepř | špetka |
vegeta | špetka | rybí omáčka | dle chuti |
Rozhodla jsem se vám představit recept na jídlo, které mám ráda - a to mladé výhonky bambusu.
Pro Čechy je tohle jídlo hodně netypické, nicméně když jsem dělala takový "domácí kurz" vietnamské kuchyně pro své přátele, všem bambus moc chutnal. A taky se všichni shodli, že chutná přesně tak jak je cítit :D
Čekejte lehce kyselou chuť, ale ne tak intenzivní jako má třeba kvašené zelí. Spousta lidí by se této vůně/smradu(?) mohla zaleknout (nebo alespoň tak soudím podle svých přátel), ale nic na tom není a po vysmažení výhonky cítit nějak nepříjemně nejsou, ačkoliv si samozřejmě zachovávají svojí specifickou aromatičnost.
Příklad pro ty, které by řádky výš mohly odradit - syrečky přece taky nevoní a spousta lidí je miluje :)
Pokud chcete ochutnat něco lehkého, poměrně zdravého a exotického, myslím, že tohle nebude špatnou volbou. Surovin je potřeba minimum a vnitřnosti přidávat vůbec nemusíte (já je ku příkladu nesnáším a tak děláme kompromisy, že jednou tam jsou a jednou ne. Teď to bohužel zrovna nevyšlo :D)
Bambus vyndáme z obalu a pořádně ho omyjeme pod proudem vody. Tvrdé konce (pohybují se cca od 2-5 cm)uřízneme a vyhodíme - na obrázku jsou v dolním pravém rohu.
Delší kusy bambusu zkrátíme na půlku, ať to pak nemáme na dlouhé nepoživatelné kusy :) Půlky bambusů potom rozkrojíme podélně jako na fotce.
Dále nastává čas "trhání". Teda, můžete bambus i krájet, ale různě to ujíždí, takže preferuji práci rukama.
Jde to moc hezky, bambus trháme jakoby na menší části (ne tenká vlákna), ale tak cca na 1cm široké proužky - prostě jak to zrovna chytíte :) (kupka nalevo je výsledek)
Pokud pracujete i s vnitřnostmi, rozkrájejte srdíčka na půlky, žaludky na proužky a začněte na pánvi smažit. Pokud s nimi nepracujete, rozpalte jen olej.
Jakmile jsou vnitřnosti lehce udělané (nebo olej rozpálený), přidáme i náš nachystaný bambus. Pod pokličkou ho na mírném plameni dusíme zhruba 5 minut a potom na větším zhruba 10 minut smažíme. Nezapomeneme dochucovat:)
To, že je bambus hotový, poznáme tak, že je při ochutnání příjemně měkký a má hezkou žlutou barvu. Na závěr přisypeme i nakrájenou jarní cibulku.
A můžeme podávat!
Ideální příloha je samozřejmě jasmínová rýže:) My pokaždé bambus jíme ještě s pár chody navíc, to vy ale dělat nemusíte a v klidu si můžete vychutnat jen bambus samotný :)
Časem bych chtěla přidávat recepty na ostatní lehká jídla, která vidíte na stole, abyste si mohli udělat třeba s přáteli vyloženě autentický asijský večer:) Konkrétně krevetky už mám nafocené, stačí jen sepsat. (ale kdo se za mě naučí chemii? :D :( )
Bambus potom můžete koupit i nakrájený ve skleničce, je naložený na sladko-kyselý způsob (občas i s chilli papričkami) a přidává se k tradiční polévce PHỞ. Je taky výborný!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI