Bambusové výhonky - măng lá tươi zpět

bambus1 baleníkuřecí srdíčka a žaludky (nemusí být) hrstolej2 lžíce
nať jarní cibulky (můžeme přidat i půlku cibule, ale není nutná) několiksůl špetkapepř špetka
vegeta špetkarybí omáčka dle chuti
bambus 1 balení, kuřecí srdíčka a žaludky (nemusí být) hrst, olej 2 lžíce, nať jarní cibulky (můžeme přidat i půlku cibule, ale není nutná) několik, sůl špetka, pepř špetka, vegeta špetka, rybí omáčka dle chuti

Příprava

Rozhodla jsem se vám představit recept na jídlo, které mám ráda - a to mladé výhonky bambusu

Pro Čechy je tohle jídlo hodně netypické, nicméně když jsem dělala takový "domácí kurz" vietnamské kuchyně pro své přátele, všem bambus moc chutnal. A taky se všichni shodli, že chutná přesně tak jak je cítit :D

Čekejte lehce kyselou chuť, ale ne tak intenzivní jako má třeba kvašené zelí. Spousta lidí by se této vůně/smradu(?) mohla zaleknout (nebo alespoň tak soudím podle svých přátel), ale nic na tom není a po vysmažení výhonky cítit nějak nepříjemně nejsou, ačkoliv si samozřejmě zachovávají svojí specifickou aromatičnost.

Příklad pro ty, které by řádky výš mohly odradit - syrečky přece taky nevoní a spousta lidí je miluje :)

Pokud chcete ochutnat něco lehkého, poměrně zdravého a exotického, myslím, že tohle nebude špatnou volbou. Surovin je potřeba minimum a vnitřnosti přidávat vůbec nemusíte (já je ku příkladu nesnáším a tak děláme kompromisy, že jednou tam jsou a jednou ne. Teď to bohužel zrovna nevyšlo :D)

Bambus vyndáme z obalu a pořádně ho omyjeme pod proudem vody. Tvrdé konce (pohybují se cca od 2-5 cm)uřízneme a vyhodíme - na obrázku jsou v dolním pravém rohu.
Delší kusy bambusu zkrátíme na půlku, ať to pak nemáme na dlouhé nepoživatelné kusy :) Půlky bambusů potom rozkrojíme podélně jako na fotce.

Dále nastává čas "trhání"Teda, můžete bambus i krájet, ale různě to ujíždí, takže preferuji práci rukama.
Jde to moc hezky, bambus trháme jakoby na menší části (ne tenká vlákna), ale tak cca na 1cm široké proužky - prostě jak to zrovna chytíte :) (kupka nalevo je výsledek)

Pokud pracujete i s vnitřnostmi, rozkrájejte srdíčka na půlky, žaludky na proužky a začněte na pánvi smažit. Pokud s nimi nepracujete, rozpalte jen olej.

Jakmile jsou vnitřnosti lehce udělané (nebo olej rozpálený), přidáme i náš nachystaný bambus. Pod pokličkou ho na mírném plameni dusíme zhruba 5 minut a potom na větším zhruba 10 minut smažíme. Nezapomeneme dochucovat:)

To, že je bambus hotový, poznáme tak, že je při ochutnání příjemně měkký a má hezkou žlutou barvu. Na závěr přisypeme i nakrájenou jarní cibulku.

A můžeme podávat!

Ideální příloha je samozřejmě jasmínová rýže:) My pokaždé bambus jíme ještě s pár chody navíc, to vy ale dělat nemusíte a v klidu si můžete vychutnat jen bambus samotný :)
Časem bych chtěla přidávat recepty na ostatní lehká jídla, která vidíte na stole, abyste si mohli udělat třeba s přáteli vyloženě autentický asijský večer:) Konkrétně krevetky už mám nafocené, stačí jen sepsat. (ale kdo se za mě naučí chemii? :D :( )

Bambus potom můžete koupit i nakrájený ve skleničce, je naložený na sladko-kyselý způsob (občas i s chilli papričkami) a přidává se k tradiční polévce PHỞ. Je taky výborný!

2013-12-04 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlaostatní
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravysmažení
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI