Bezlepkové halušky s brynzou a kysaným zelím zpět

Ingredience:
menší brambory nebo 3 velké7 kshladká pohanková mouka1 hrnekbrynza100 g
polotučný tvaroh nebo zakysaná smetana3 lžícecibule nakrájené na tenké půlměsíčky2 kskysané zelí2 plné hrsti
anglická slanina nakrájená na tenké proužky70 g
menší brambory nebo 3 velké 7 ks, hladká pohanková mouka 1 hrnek, brynza 100 g, polotučný tvaroh nebo zakysaná smetana 3 lžíce, cibule nakrájené na tenké půlměsíčky 2 ks, kysané zelí 2 plné hrsti, anglická slanina nakrájená na tenké proužky 70 g

Příprava

„To je z brambor? Já myslel, že je to něco jako nudle s mákem.“

Řekl můj pokusný králík, když mě viděl v kuchyni strouhat brambory a nadávat, když jsem krom brambor nastrouhala i sebe. 

U nás doma se halušky dělaly po léta, babička měla kořeny na Slovensku, toto umění převedla na otce a doma se dále uchytilo. Vlastně se staly s brynzou, omaštěné cibulkou se špekem, velmi oblíbeným jídlem posledních let, hlavně mých rodičů. Mým už tak ne. Jednak jsem se k brynze musela nějak postupně dopracovat a i tak ji mám raději zjemněnou zakysanou smetanou nebo tvarohem, jednak shledávám halušky poněkud těžšími na žaludek. 

A tak jsem začala koumat... jak vynechat mouku úplně jsem nevykoumala. Ale udělala jsem hokus pokus s moukou pohankovou, kterou jsem hlavně měla doma. Kupovat nějakou spešl bezlepkovou mouku se mi nechtělo.

Nakonec to fakt vyšlo. Plus protože halušky i tak mají poměrně výraznou specifickou chuť, tak pohanka se v nich úplně ztratila a chutnaly prostě a jednoduše jako bramborové halušky.

Příprava a samotné vaření:
Brambory jsem si nastrouhala úplně na jemno, na té vystouplé, pyramidové části struhadla, smíchala jsem je s moukou a do osolené vody jsem malou lžičkou tvořila a pak házela malé halušky (prvně jsem zkoušela po jednom, dokud nebylo dost mouky, aby se nerozvařovaly). Samozřejmě pokud máte takový ten cedník na halušky, doporučuji použít. Po vyplavání jsem je nechala ještě 2minutky povařit a pak jsem je lovila sítkem a házela do připraveného hrnce se studenou vodou. Nakonec jsem je zcedila a nechala okapat.
Na pánvi jsem si osmahla slaninu, kterou jsem pak dala bokem. Po slití trochy tuku jsem na pánev dala osmahnout cibulku, dokud nezačala chytat krásně karamelovou barvu. Větší půlku cibule jsem dala bokem ke slanině a ke zbytku jsem přimíchala zelí. Které, když se pořádně prohřálo, jsem též dala bokem.
Do té samé pánve jsem dala halušky a trochu jsem je na pánvičce opekla, dokud nebyly horké. Pak jsem vypnula hořák a k haluškám vmíchala brynzu rozmíchanou v tvarohu. Samozřejmě se to všechno dá dělat na více pánvích najednou, mi se ale nechtěly špinit.

Halušky jsem rozdělila na 2 talíře, kolem dokola pokladla zelí a vrch jsem ozdobila cibulkou a slaninou. Vegetariáni vynechají slaninu, veganům zůstane jen cibulka se zelím.

2015-07-31 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI